HDP Eş Başkanı Pervin Buldan hakkında zorla getirme kararı
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, etkinliklerde yaptığı konuşmalardan dolayı 'örgüt üyeliği' iddiasıyla yargılandığı duruşmada zorla getirme kararı çıktı. Mahkeme ertelendi.
DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yargılandığı duruşmada mahkeme, 'savunma yapmadığı için yargılamanın sürüncemede kaldığını' öne sürerek Buldan'ın zorla getirilmesine karar verdi.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın katıldığı etkinliklerde yaptığı konuşmalardan dolayı 'silahlı terör örgütüne üye olma' iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Ankara 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Buldan’ın avukatı Bayram Arslan katıldı. Mahkemeye yazılı dilekçe sunan avukat Arslan, müvekkilinin milletvekili olduğunu belirterek, Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereğince “yargılamanın durdurulması” kararı verilmesini talep etti.
‘MİLLETVEKİLİ HAKKINDA SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA YAPILAMAZ’
Buldan’ın 24 Haziran seçimlerinde yeniden milletvekili seçildiğini hatırlatan Arslan, "Anayasa’ya göre milletvekili seçilen kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Müvekkilimin yargılanması için Meclis kararı gerekmektedir. Böyle bir karar bulunmadığı için yargılamanın durdurulması kararı verilmesini istiyoruz. Bu hususun açıklığa kavuşturulması gerektiği için müvekkilim savunmaya katılmamıştır. Usul yönünden bu husus açıklığa kavuşturulduktan sonra duruşmada hazır olacaktır" dedi.
BULDAN’IN ZORLA GETİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ
Cumhuriyet Savcısı Necati Kayaközü, Arslan’ın talebinin usul ve yasaya aykırı olduğunu öne sürerek, talebin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Mehmet Yılmaz ise, Buldan’ın üzerine atılı suçlamanın Anayasa’nın 14. maddesi kapsamında kovuşturmaya istisna suçlardan olduğunu açıklayarak, talebin reddine karar verdi.
Buldan’ın savunma yapmadığı için yargılamanın sürüncemede kaldığını öne süren Mahkeme Başkanı Yılmaz, Buldan’ın zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Buldan'ın avukatı Bayram Arslan katıldı. Mahkemeye yazılı dilekçe sunan avukat Arslan, müvekkilinin milletvekili olduğunu belirterek, Anayasa'nın 83. maddesi gereğince yargılamada durma kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme, Buldan'ın savunma yapmadığı gerekçesiyle zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
HDP'DEN TEPKİ
HDP Genel Merkezi de yaptığı açıklamayla karara tepki gösterdi. HDP tarafından yapılan açıklamada "Bu sorunun HDP ile sınırlı kalacağını düşünerek buna destek verenler veya hayırhah davrananlar da er geç bu süreçten etkilenecektir. Türkiye’nin çok yönlü krizler yaşadığı bu kritik süreçte siyaset kanallarının tıkanması, bizleri demokratik siyasetten tasfiye çabası sorunları kangrenleştirecektir." ifadeleri kullanıldı.
(Kaynak: MA)