HDP, Gaziantep’te AK Parti’yi zorluyor

Bölgenin en büyük illerinden biri olan Gaziantep’te AK Parti birinci sırada görünüyor. 1 Kasım’da 1 milletvekili çıkaran HDP, 24 Haziran’da 3 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. CHP ise milletvekili sayısını artırmaktan çok, Muharrem İnce’nin ikinci turda Cumhurbaşkanı olması için çalışma yürütüyor.

Abone ol

GAZİANTEP - Gaziantep’te ilk karşılaştığım kişinin AK Partili olması şaşırtıcı değildi elbette. Çünkü AK Parti 1 Kasım seçiminde 8 milletvekili çıkarmıştı Gaziantep’ten. CHP 2, HDP ve MHP ise birer milletvekili çıkarabilmişlerdi.

'ALLAH'IM, ÖMRÜMDEN ÖMÜR KAT ERDOĞAN'A'

AK Partili Ahmet Öztop bu mesleği babasından devralmış ve yıllardır Gazi Çarşısı’nda çalışıyor. Çok güzel Gaziantep ağzıyla, Muharrem İnce ve diğer Cumhurbaşkanı adayları için, “Hikâye” diyor, “Ötekilerin hepsi hikâye.” Altının en iyi yatırım olduğunu salık veriyor. Doların hızlı yükselişini “Dış güçlerin oyunu” olarak yorumluyor. Ona göre ülkede bir ekonomik kriz yok, “Asgari ücret, sigortasıyla falan 3-4 bin liraya çıkıyor. Bu yüzden işveren Suriyelileri çalıştırıyor,” diyor.  Asgari ücretle çalışmaya razı binlerce insan bu yüzden iş bulamıyor Gaziantep’te. Çözüm için gösterdiği Erdoğan’ı, Suriyeliler nedeniyle ise eleştiriyor.

Ahmet Öztop oyunu AK Parti’ye vermek konusunda kararlı. Erdoğan onun idolü: “Geçen gün bir toplantıda biri dua ediyordu, ‘Allah’ım, ömrümden ömür kat Erdoğan’a. Ömrü uzun olsun, başımızdan eksik etme onu’ diye. Erdoğan böyle seviliyor işte.”

Hava çok güzeldi ve bu nedenle şanslı olduğumu düşünüyordum. Gaziantep’in yaz sıcağında çalışmak hiç kolay olmayacaktı. Yan masadaki gençler, müziğin sesini bastıracak kadar yüksek sesle konuşuyorlardı. Bazıları belki bu seçimlerde ilk kez oy kullanacaklardı. Onlarla seçimler hakkında konuşmak istediğimi söyleyince hiç itiraz etmediler masalarında yer açtılar bana.

Ahmet Öztop

AK PARTİLİ GENCİN 'İCRAATLARI'

Gençlerin hepsi aynı liseden mezun olmuşlar. Kimi üniversiteyi kazanabilmiş kimi de kurslara devam ediyordu. Siyaset tartışmaya hevesliydiler ama AK Partili olduğunu gururla söyleyen genç, daha bir hevesliydi. Lisede 4 yıl sınıf başkanlığı yapmıştı ve arkadaşlarının gönlünü nasıl aldığını, “Mesela bir ay gelmedi okula, ben bunu on güne indirmenin yolunu buluyordum. Bu yüzden seviyorlardı beni” şeklinde açıklıyor. Bu arada öğrencilerden toplanan 260 lirayı nasıl “iç ettiğini” de aynı gururla anlatması takdire şayandı doğrusu.

'KAVGA EDEREK SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ'

AK Partili genç, arkadaşlarının her eleştirisine müdahale ediyor, Erdoğan ve AK Parti’ye toz kondurmamaya çalışıyordu. Ama arkadaşlarının söyledikleri de yabana atılacak türden eleştiriler değildi. Genç kadınlardan biri, “Babam iki yıldır işsiz. Bu yüzden bir yıl okulu dondurdum, ama bir şey değişmedi. Gidemedim okula. Şimdi arkadaşımın yanına Antalya’da çalışmaya gideceğim” dedi.

Maraş’ta okuyan Sema, annesinin üç çocuk okutmaya çalıştığını ve bu nedenle çok zorlandığını anlattı. Sema, annesine yük olmamak için yazları Antalya’da çalışıyor. Erdoğan’ı kastederek, “Onun çocukları Amerika’da okuyor, ben okumak için çalışmak zorunda kalıyorum. Bu eşitlik mi oluyor şimdi? Benim arkadaşım okuyamazken onların saraylarda yaşaması ayıp değil mi? Bizim oy verdiğimiz insanlar Meclis’te birbirleriyle kavga ediyorlar. Eğer bizim için kavga ediyorlarsa etmesinler çünkü kavga ederek sorunlar çözülmez.”

Gaziantepli gençler...

İNCE’YE YÖNELİK TEK ELEŞTİRİ: DEMİRTAŞ'I ZİYARET

Biraz şaşırtıcı oldu benim için ama gençler, AK Parti’nin geçmişi hatırlatarak seçim çalışması yapmasına da itiraz ettiler. Gülümser, “Bu hiç etkili değil, iktidar olmuşsun, tabii ki iyi şeyler yapacaksın. Geçmişi hatırlatarak korkutmak yerine ne yapacaklarını anlatsınlar, bu daha iyi bir şey olur” dedi.

Döviz artışını “dış güçlere” bağlayan AK Partili arkadaşlarına esprili cevaplar verdiler. Sema, “Kötü ne olsa 'dış güçler' diyorlar. Dış güçler kim, bilmiyoruz. Dış güçler niye bizimle bu kadar uğraşıyor, onu da bilmiyoruz. Dış güçler bizimle uğraşıyorsa buna izin vermeyecek olan da hükümettir.”

AK Partili genç Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu Erdoğan’a, milletvekili seçiminde ise AK Parti’ye vereceğini yine gururla söylüyor. Resul adlı genç de onunla aynı fikirde çünkü ülkeyi yönetecek başka bir aday göremiyor.

Ama diğer gençler onlarla hemfikir değiller. Nalan, Meral Akşener’e oy vermeyi düşündüğünü ancak yine de arkadaşı Sema’yı dinleyeceğini söylüyor. Sema, CHP’li ve partisinin adaylarını destekleyecek. Gülümser de öyle…

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı hiç konuşmamıştık. Neredeyse bir ağızdan, “O bir terörist” diyorlar. Bunu medyanın diliyle söylüyorlar sanki; çünkü kurdukları cümleler birebir aynı. Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret eden İnce’ye yönelik tek eleştirileri de bu oluyor.

'BİZ ZATEN HDP'YE OY VERECEĞİZ, ONLAR AK PARTİLİLERİ İKNA ETSİN'

Gaziantep’te siyaseti gençlerden daha yakın takip eden bir grup CHP’li ile de bir araya gelme şansım oldu. Gençlerden daha heyecanlı olduklarını söylemek mümkün. Heyecanlıydılar ve HDP’nin barajı geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylemekte bir sakınca görmüyorlardı.

Onlara göre HDP’nin seçim barajının altında kalması, AK Parti’nin daha da güçlenmesi anlamına gelecekti. Parlamenter sisteme geri dönüş bir daha mümkün olmayacaktı. Bu yüzden milletvekili seçimlerinde oylarını HDP’ye vereceklerdi. Biri, “Geçen seçimde oyların yarısını HDP’ye verdik ama bu seçimde bütün oylar HDP’nin” dedi. Bir diğeri, yıllardır CHP’den başka bir partiye oy vermeyen babası için “Babam HDP’li olmuş” dedi.

HDP’nin 1 Kasım’da sadece bir milletvekili çıkardığını hatırlatan CHP’liler, edindikleri izlenimden yola çıkarak, HDP’nin oy patlaması yapabileceğine dikkat çektiler. Yine Gaziantep’teki seçim havasını yorumlayarak, “HDP bu seçimde 2 milletvekili çıkaracaktır” dediler.

Bir de HDP’lilere uyarıları vardı: “HDP’li arkadaşlar CHP’li seçmenden oy istemesin çünkü zaten oylarını HDP’ye verecekler. Ama mesela Gaziantep’te çok sayıda Suruçlu yaşıyor ve bunların büyük çoğunluğu AK Parti’ye oy veriyor. Onları HDP’ye oy vermeye ikna etmeye çabalasalar daha doğru bir çalışma olur.”

DÖVİZ ARTIŞINDAN ESNAF ETKİLENMEMİŞ

Seçimleri konuştuğumuz AK Parti Şahinbey İlçe Başkan Yardımcısı Tayyib Karaoğlu, her siyasetçi gibi kendinden emin ifadeler kullanarak, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmayacağını söyledi. Meral Akşener için “Suni bir balon olduğunu herkes gördü” ifadelerini kullanan Karaoğlu, Muharrem İnce’nin Diyarbakır’da düzenlediği mitinge de değindi ve “Orada Selo’ya özgürlük sloganı atıldı. Halkımız İnce’nin tutarsızlığını gördü. Dolayısıyla halkımızın teveccühü Sayın Erdoğan’dan yana olacaktır” dedi.

Karaoğlu’na göre döviz artışı dış güçlerin aldatmacası ve bu esnafa hiç yansımadı. “Belki dolarla çalışan, ithalat-ihracat yapan büyük şirketler biraz etkilendi” diyor. Karaoğlu, “Döviz artışını anlatmak istediğimiz vatandaşlar, ‘Biliyoruz, bu dış güçlerin işi’ diyorlar. Yani meseleyi biz anlatmadan kendileri biliyor zaten” şeklinde konuşuyor.

Karaoğlu milletvekilleri seçimi için de iddialı ve AK Parti’nin Gaziantep’te oylarını koruduğunu söylüyor. Karaoğlu, yüzde 62-65 oranında oy alacaklarını inanıyor.

HDP'Lİ TOĞRUL: 7 HAZİRAN'DAN DAHA ÇOK OY ALACAĞIZ

HDP Gaziantep İl Başkanlığı’nda toplantı vardı ama milletvekili adayları Mahmut Toğrul ile Musa Aydın bize vakit ayırarak seçimler hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Musa Aydın ve Mahmut Toğrul

Halen HDP Gaziantep milletvekili olan Mahmut Toğrul, seçim çalışmaları dolayısıyla Gaziantep’in bütün ilçelerini gezdiklerini ve halkla buluştuklarını söyledi. Hem Gaziantep’te hem ilçelerde seçim büroları açtıklarını belirterek, gittikleri her yerde ilgiyle karşılandıklarını vurgulayan Toğrul, “Ziyaret ettiğimiz bazı esnaflar ellerimizi tutarak dükkâna çekiyorlar bizi, bazıları da elimizi tuttuktan sonra adeta uzaklaşmamızı istiyorlar. Partimize yönelik baskılardan dolayı bizimle görünmekten çekiniyorlar ancak bize oy vereceklerini de hissettiriyorlar” diyor.

Toğrul, 7 Haziran seçimi öncesi gibi coşkulu bir seçim havasının olmadığını ifade ederek, “Çünkü 1 Kasım’a giderken insanlar büyük sıkıntılar yaşadılar. Sokakta büyük bir seçim coşkusu olmayabilir ama insanlar sandığa giderek oylarını kullanacaklar ve AKP’yi sarsacaklardır, buna inanıyoruz” dedi.

Mahmut Toğrul, Gaziantep’te CHP’li seçmenin HDP’ye oy vereceği yönünde bir izlenim edindiklerini belirterek, “Sessizliğe rağmen 7 Haziran’dan daha çok oy alacağımıza inanıyoruz ve 3 milletvekili çıkarma şansımız var” dedi. Toğrul, Irak Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşen referanduma karşı hükümetin aldığı tutum ile Afrin operasyonu nedeniyle daha önce AK Parti’ye oy veren Kürtlerin de 24 Haziran’da kendilerini tercih edeceğini vurguladı.

GAZİLER CADDESİ’NDE ESNAF TURU

Upuzun Gaziler Caddesi’nde yan yana dizilmiş kuyumcular daha çok göze çarpıyor. Ve burasının kalabalığı, İstanbul’daki Mahmutpaşa’yı çağrıştırıyor. Devamındaki Bakırcılar Çarşısı ise oldukça tenha. Bu çarşıda bakır işleri ile yemeniler satılıyor. Dükkân sahipleri kapıda umutsuz gözlerle müşteri bekliyorlar. Bakır ustası, “Benim müşterilerimin yüzde 10’u Gaziantep’ten” diyor, “Daha çok İzmir’den, İstanbul’dan müşterilerim var.” İşler iyi değilmiş bu aralar ve bunu Ramazan ayında olmamıza bağlıyor. Seçimler için pek umutlu şeyler söylemiyor ve bütün liderleri birbirine benzetiyor. Duvarda Erdoğan’ın bir fotoğrafı var. Dediğine göre Erdoğan’ın isteği üzerine büyük bir mangal yapmış ve bunu saraya götürüp teslim etmiş. AK Partili olmadığını vurgulamaktan geri durmuyor ve seçimlerde oy kullanacak mı, henüz karar vermiş değil.

Kebapçı Abidin usta Bakırcılar Çarşısı’nın en ünlü ismi. Çünkü hem ucuz hem de lezzetli kebaplar yapıyor. Tam karşısında ise bir plakçı dükkânı var. Eskiden istek üzerine karışık kasetler hazırlanırdı. “Şimdi karışık CD’ler hazırlanıyor” diyor Ergun, “Ama çok az, eski keyfi yok. Herkes internetten dinliyor şarkıları.”

Abidin Usta

‘TEK PARTİ OLSUN, İSTERSE KOMÜNİST PARTİSİ OLSUN’

Bilal Ergun’la dükkânının önünde oturuyoruz. Birazdan Abidin Usta da geliyor. Abidin Usta çarşının en eskilerinden biri. “Böyle bayram görmedim” diyor. “Eskiden burada yürümek mümkün değildi. Köylüler gelirdi mesela, şimdi bak, kimse yok. Bunun nedeni gizli zamlar olmalı.”

Abidin usta daha önce olduğu gibi yine AK Parti’ye, Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. “Çünkü” diyor “Koalisyon istemiyorum. Tek parti olsun, isterse komünist partisi olsun.”

Plakçı Ergun ise geçim sıkıntısından uzun uzun söz ediyor ve bu seçimlerde oy kullanmayacağını söylüyor. “Hiçbirinin halk için bir şey yapacağına inanmıyorum çünkü” diyor.

Plakçı Ergun

Akşam karanlığı yavaş yavaş çöküyor. Dükkânların kepenkleri gürültüyle kapanıyor. Abidin Usta bir müşterisinin siparişini almaya gidiyor. Bilal Ergun, biz konuşurken kıstığı müziğin sesini açıyor ve tarihi çarşıyı bir arabesk şarkı dolduruyor.

“Yağmasa da damlıyor” diyerek şükreden esnaf evinin yolunu tutarken, seçimlerde Gaziantep ne yapacak, sorusu dolanıyor aklımda. Edindiğim izlenim AK Parti’nin 1. parti olacağı yönünde. HDP’nin 3 milletvekili çıkararak ikinci parti olması ise uzak ihtimal değil.