HDP iddianamesinde beraat kararı verilen dava da var

HDP'nin kapatılmasını isteyen Başsavcı, ilk iddianamede yer verdiği avukat Cahit Kırkazak hakkındaki beraat verilmiş dosyayı çıkarıp başka bir dosyasını koydu. Kırkazak bundan da beraat etmişti.

Abone ol

DUVAR - HDP'ye kapatma davası için ikinci iddianamesini hazırlayan Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in, ilk iddianameye koyduğu beraat verilmiş dosyaları ayıkladığı ancak yine de beraat kararı verilmiş bir dosyayı kullandığı görüldü. Şahin, ikinci iddianamesinde yargılaması süren davalara da yer verdi.

HDP'nin kapatılması için AYM'ye gönderilen ilk iddianamede Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı bir dosya bu kez iddianamede yer almadı. İlk iddianamede Bursa 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yer alan 2017/160 sayılı dosya gerekçe gösterilerek avukat Cahit Kırkazak hakkında siyasi yasak istenmişti. Bu dosyada beraat kararı verilmesi nedeniyle iddianameden çıkartıldı yerine Bursa 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 2021/98 sayılı dosya eklendi. Ancak Kırkazak bu dosyada kapsamında yargılanırken ilk duruşma tarihi olan 3 Haziran'da beraat kararı aldı.

'SÖZDE AYIKLAMALAR YAPILDI AMA...'

Kırkazak yaşanılan bu durum için şunları söyledi: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilk iddianamesinde benim için yasaklama gerekçesi yapılan davada 18 Kasım 2020'de beraat etmiştim. 7 Haziran'daki ikinci iddianamede sözde ayıklama ve düzeltmeler yapılmış olmasına rağmen yine adım siyasi yasaklama talep edilen kişiler arasında sayılmış. Bu kez de 20 Şubat 2021 tarihinde Bursa 8. Ceza Mahkemesi'nde açılan ve 3 Haziran’daki ilk duruşmasında beraat ettiğim dosyayı yasaklama gerekçesi yapmışlar. Bu bize gösteriyor ki HDP’yi kapatmayı ve HDP’lileri siyasetten tasfiye etmek için alınan talimat gereği acele ediyorlar. Ama acele ettikçe de hatalar yapıyorlar.”

DEVAM EDEN SORUŞTURMALAR DA VAR

Öte yandan Başsavcı, haklarında siyasi yasak istediği Yüksel Akgün ve Sinem Varlı Hazanay hakkında süren davaları da gerekçe gösterdi. Davalar sürerken bu durumun iddianameye konulmasına tepki gösteren iki isim de masumiyet karinelerinin ihlal edildiğini söyledi.

Yüksel Akgün isminin siyasetten uzaklaştırılma listesinde olmasının kendisine gurur verdiğini söylerken, “İlk iddianamede hakkımda beraat verilen bir dosya yer alıyordu. İstinaf Mahkemesi bu dosyada hakkımda beraat kararı verdi. Bu durum bize hazırlanan iddianamenin içinin ne kadar boş ve gerekçesiz olduğunu, amacın sadece HDP'yi kapatma olarak şişirilen bir dosya olduğunu gösterdi. İsmimin bu listede yer alması benim için onurdur. Eğer ismim bu listeden çıkartılsaydı üzülürdüm Ne olursa olsun bu ülkeye barışı, huzuru, demokrasiyi getireceğiz. Bu davalar sadece barışın, huzurun, demokrasinin geleceğini erteler. Devlet ve iktidar bloku bu hedefine ulaşamayacak. Bizim gündemimiz kapatma davası değil, bizim gündemimiz yoksulluğa karşı mücadele, adalet ve özgürlük isteği. Bunun için illa bir siyasi partide olmak gerekmiyor” dedi.

Avukat Sinem Varlı Hanazay hakkında da da siyasi yasak istendi. Hanazay hakkında hala devam eden dosya gerekçe gösterildi. Hanazay bu duruma, “Bu dosya hala derdest olan bir dosya. Bu durumda masumiyet karinesinin nasıl ihlal edildiğini çok net bir şekilde görebiliyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.