HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: Sokaklar eskimez...

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'den 'Adalet Yürüyüşü'ne destek: Sokaklar eskimez...

Abone ol

DUVAR - HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması ve sonrasında başlayan yürüyüş üzerine değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yürüyüş hakkındaki açıklamalarını eleştiren Kürkçü "İnsanlar burada bir adaletsizlik, bir haksızlık, bir kabul edilemezlik olduğu görüşüyle yola çıktılar ve yürüyorlar. Demokratik bir Hükümet'te beklenecek olan şey şundan ibarettir" dedi.

TİM Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yollar yürümekle aşınmaz. Bu yolla hukuk elde edeceklerini zannediyorlarsa bu da mümkün değil. Adalet pankartlarıyla dolaşmak adaleti getirmez. Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın" açıklaması yaptı.

Kürkçü'nün açıklamaları şu şekilde;

YERİDİR DİYEN GÖRMEDİM: Enis Berberoğlu'nun hapse atılması sürecinin herhangi bir biçimde adaletle açıklanamayacak bir sonuç olduğu konusunda yaygın bir kanaat var. Bu karar Yargıtay’dan geçmediği için kimse, "Kesinleşmiştir, nihaidir. Kurum bu konuda bütün karinelere ve bütün içtihatlara bakarak bir sonuç vermiştir" diyemiyor. Olan şey, gerekmediği hâlde alınabilecek en ağır tedbirin alınarak bir milletvekilinin hapse konulmasıdır. Burada genel olarak bir yanlışlık olduğu düşüncesi var. "Doğru oldu, haklıdır, yerindedir. Daha da beteri olsun" diyeni görmedim.

HÜKÜMETTEN BEKLENEN: Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş olan milyonların yani bugün Türkiye'de oy kullanma hakkına sahip olanların yüzde 30'una yakınının gösterdiği bir tepki var. İnsanlar burada bir adaletsizlik, bir haksızlık, bir kabul edilemezlik olduğu görüşüyle yola çıktılar ve yürüyorlar. Demokratik bir Hükümet'te beklenecek olan şey şundan ibarettir: "Yürümek her yurttaşın hakkıdır. Buyurun yürüyün, biz sizin yürüyüşünüzü güvence altına alırız". Demokratik bir hükümetin diyebileceği başka hiçbir şey yoktur. Ancak biz ne işitiyoruz hem Başbakan Binali Yıldırım'dan hem Cumhurbaşkanı’ndan? Bu yürüyüşün son derece tehlikeli olduğunu, kamu düzeninin altüst olduğunu, bir an önce buna son verilmesi gerektiğini, adaletin sokakta aranamayacağını.

DEMİREL VE ERDOĞAN BENZERLİĞİ: Cumhurbaşkanı dedi ki: "Süleyman Demirel'i hatırlatıyor bunlar bana. O da demişti ki: 'Yollar yürümekle aşınmaz, yürüyerek yolları aşındıramazsınız.' Tarih hakkında ve dil hakkında eksik bilgiyle konuşulunca tabii ki böyle denir. Aslında, Süleyman Demirel muarızları tarafından çarpıtılan bu sözünde şunu söylemişti: "Kudretli iktidar, eline sopa alan ve her önüne gelenin başına vuran iktidar değil, vatandaşın hak ve hukukunu gözeten iktidardır. Memleketin huzura, sükûna ihtiyacı vardır, memleketimiz hareketlenmiştir. Bu sebepten bazı rahatsızlıklar olacaktır. Gösteriler yapılıyor diye asabımız hiçbir zaman bozulmamalıdır. Sokaklar eskimez, takati olan yürür."