HDP milletvekili Kaçmaz: 258 konuta neden mağdur yurttaşlar yerleştirilmiyor?

HDP milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak'taki TOKİ'leri sordu: Yapımı biten 258 konuta neden mağdurlar yerleştirilmiyor?

Abone ol

DUVAR - HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sokağa çıkma yasakları sonrası Şırnak'ta yapımına başlanan TOKİ konutlarını sordu. Kaçmaz, yapımı biten konutlar için Kurum'a, "258 konut yapımı bittiyse mağdur yurttaşlar neden bu konutlara yerleştirilmemektedir?" diye sordu.

VALİLİK 258 KONUTUN BİTTİĞİNİ AÇIKLADI

Sokağa çıkma yasaklarından sonra Şırnak'ın Dicle, Bahçelievler, Cumhuriyet, İsmetpaşa, Gazipaşa, Yeşilyurt, Yenimahalle ve Aydınlıkevler mahallelerinde bulunan evlerin büyük bir kısmının yıkıldığını söyleyen Kaçmaz, 8 mahallede inşaat çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Kaçmaz, Şırnak Valiliği'nin geçtiğimiz günlerde internet sitesinde 258 konutun tamamlandığını duyurması üzerine bu konutlara evleri yıkılmış insanların neden yerleştirilmediğini Kurum'a sordu:

"Şırnak Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayınlanan; ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan 511 tane konutun maliyeti 84.156.800,00 TL’dir. Bu konutların 258 tanesi tamamlanmıştır.’ şeklindeki yazıda geçen 258 konut yapımı bittiyse mağdur yurttaşlar neden bu konutlara yerleştirilmemektedir?"

'DENETİM YAPILDIYSA NEDEN KODLAMA HATASI TESPİT EDİLEMEDİ?'

Kaçmaz, Kurum'a şu soruları sordu:

- Şırnak Bahçelievler Mahallesinde yapımı devam eden 645 adet konut inşaatından 4 binada ‘kodlama hatası’ sonucu bina zeminleri yer zemininden yüksekte kalmış ve bu sorunu çözmek için yapılan istinaf duvarı binaların ana caddeler ile ilişiklerinin kesilmesine neden olmuştur. Bu konutların yapım aşamasında, projelendirme ve saha uygulamalarında ne tür denetlemeler yapılmış, yapılmış ise; neden ‘kodlama hatası’ tespiti yapılamamıştır?

- Yapımı devam eden ve Toplamı 511 (yukarıda 645 yazıyor?) olan konutlarda olası doğal afetler vb. durumlar karşısında yer zemini etüdünün ‘forek kazıklarının’ çakılmasını uygun gördüğü halde kaba inşaatı biten 511 konutun hiçbirinde forek kazıkları çakılmamıştır. Açıkça risk teşkil eden bu konutlar mevcut haliyle hak sahibi yurttaşlara tesliminde yaşanacak sorunların sorumlusu kim/kimler olacaktır?

- Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden kaynaklı söz konusu konutlarda meydana gelen değer düşümü, yurttaşların sokak ve cadde kullanım zorlukları gibi mağduriyetlerin giderilmesi için ne tür bir çalışma yapılmaktadır? (HABER MERKEZİ)