HDP mitingine saldırı davası ertelendi

Diyarbakır'da 5 Haziran 2015 tarihinde HDP mitingine yönelik yapılan saldırıyla ilgili davanın 7'nci duruşması Sincan Batı Adliyesi'nde görüldü. Duruşmaya HDP Milletvekilleri Feleknas Uca ve Mizgin Irgat da katıldı.

Abone ol

ANKARA - IŞİD’in Diyarbakır’da HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihindeki mitingine yönelik saldırısına ilişkin açılan davasının 7'nci duruşması Ankara Sincan Batı adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Miting sırasındaki saldırıda 5 kişi yaşamını yitirirken 400’ü aşkın kişi yaralandı. Katliamı organize ettiği ve miting alanına bombayı koyduğu iddia edilen sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, İlhami Balı, Burhan Gök, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "nitelikli öldürme", "nitelikli öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlamasıyla yargılanıyor.

Temmuz ayında yapılan 6'ncı duruşmada saldırının kilit isimlerinden Burhan Gök tahliye edildi. Mustafa Kılınç ile birlikte miting alanına bomba koyduğu iddia edilen Orhan Gönder'i gözaltına alındığı pansiyona götürmekle suçlanan Gök, Belçika'daki saldırıyı düzenleyen İbrahim el Bakraoui ile birlikte yakalanmıştı.

Duruşmaya HDP Milletvekilleri Feleknas Uca ve Mizgin Irgat da katıldı.

TAHLİYE EDİLEN SANIK DURUŞMAYA KATILMADI

HDP mitingi saldırısı davasında kilit isimlerden olan Burhan Gök 7'nci duruşmaya katılmadı. Adli kontrol şartı olmadan geçtiğimiz duruşmada tahliye edilen Gök mazaret belirtmedi. Hayatını kaybedenlerin ve yaralananların avukatları Gök'ün duruşmaya katılmamasına tepki gösterdi. Dava avukatı Özgür Erol,"Burhan Gök'ün durumu bizim geçen celse bahsettiğimiz tahliye kararının yanlışlığını gösteriyor" dedi.

SANIKLARIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMI TALEP EDİLDİ

Müşteki avukatlarından Kazım Bayraktar yaptığı savunmada geçtiğimiz duruşmanın ardından ortaya çıkan tahliyenin tekrarlanmaması adına tutukluluk hallerinin devamı talebinde bulundu. Davanın bir numaralı sanığının İlhami Balı olduğunu belirten Kazım Bayraktar şunları söyledi:

"İlhami Balı, bu katliamı gerçekleştiren canlı bombaların Türkiye'ye gönderilmeleri, cihatçı çete üyelerinin sınırdan geçişlerini ve kalacakları mekanları organize eden sanıktır. Dosyalarda telefon görüşmelerine baktığımızda bu çok açık. Bu bir ağ ve hepsi birbiriyle bağlantılı. İlhami Balı Türkiye'de bu ilişkileri kim ile yapıyor? Sanıklar Mustafa Kılınç ve İsmail Korkmaz ile yaptığını görüyoruz. Telefon konuşmalarını toparladığımızda İsmail Korkmaz'ın rolünü görüyoruz."

'MAHKEMEYİ REDDEDEBİLİRSİNİZ'

Dava sanıklarından tutuklu bulunan Mustafa Kılınç'ın 10 Ekim katliamı sanıklarından Yakup Karaoğlu ile 19 kez telefonda görüştüğünü belirten avukat Kazım Bayraktar tüm sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti. Korkamaz şunları söyledi:

"Bu sanıkların tümünün tutukluluğun devam etmesi gerekiyor. Bunlar hakkında deliller henüz toplanmamış. Bizim kuşkularımızı arttıran çok şey var. Biz ön yargılı hareket etmek istemiyoruz ama bu kadar şey birbiriyle çok ilişkili. Davanın işleyişi ile ilgili şüphelerimiz var.Bu devlet kurumları içerisinde bir işbirliği mi var?"

Korkmaz'ın savunmasına müdahale eden dava başkanı, "mahkeme ile ilgili bir şüpheniz varsa reddedebilirsiniz" dedi. Hakimin müşteki avukatlarının savunmalarına müdahale ettiği gerekçesiyle salonda tartışma yaşandı.

SANIKLAR TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Müşteki avukatları Burhan Gök hakkında adli kontrol şartı sağlanmasını ve bunun ev hapsi şeklinde verilmesini talep etti. Tutukluluk talebinin reddedileceğine dair kaygıları olduğunu belirten müşteki avukatlarının ardından sanıkların ifadelerine başvuruldu.

Sanıklardan Orhan Gönder iddia edilen suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti. Davanın diğer sanığı İsmail Korkmaz, "Avukatlar sadece iddialarla beni eylemle ilgili suçlamaya çalışıyorlar. Sadece ihtimale dayanan iddialarla 28 aydır tutukluyum. Bu hukuki ve vicdani değildir. Benim yaptığım kaçak yolcu taşımacılığıdır" dedi.

KATLİAMIN KİLİT İSMİNE ADLİ KONTROL YOK

HDP mitingine saldırı davasının 7'nci duruşmasında ara karar verildi. Geçtiğimiz duruşmada tahliye edilen Sanık Burhan Gök'ün yeniden tutuklanması ve adli kontrol şartı talebi reddedildi. Diyarbakır Barosu ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin katılma talebini suçtan doğrudan zarar gören olmadıkları gerekçesiyle reddedildi. Diğer sanıkların tutukluluk hali ise devam edecek. Duruşma 2 Kasım 2017 tarihine ertelendi.