HDP: Valilere Apartheid yetkisi veriliyor
HDP, valilere kente giriş çıkışlarla ilgili sınırlama yetkisi getiren kanun teklifine muhalefet şerhi düştü. Şerhte, “Bir bölgeye toptan ve/veya kısmi giriş yasağının söz konusu olması Güney Afrika’daki Apartheid rejimi pratiğini akla getirmektedir. Bilindiği üzere Güney Afrika’daki ırkçı rejim, 'güvenlik' bahanesiyle yurttaşlarının büyük kısmının 'bazı yerlere ve bazı saatlerde' girmesini yasaklamıştı" denildi.
ANKARA - OHAL sonrası düzenlemeler içeren AK Parti’nin 25 maddelik teklifine CHP’nin yanı sıra HDP ve İYİ Parti de muhalefet şerhi düştü. HDP’nin muhalefet şerhinde valilere kente giriş çıkışlarla ilgili sınırlama yetkisi Güney Afrika’daki Apartheid rejimine benzetildi.
AK Parti Grup Başkanvekilleri tarafından Meclis’e sunulan OHAL sonrası düzenlemeleri içeren 25 maddelik Kanun Teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP, HDP ve İYİ Parti ise Komisyon’da kabul edilen teklife muhalefet şerhi düştü.
HDP’nin muhalefet şerhinde teklifin OHAL uygulamalarını 3 yıl daha uzatacağı belirtilerek, teklif için, “24 Haziran erken seçiminin getirdiği rejim değişikliğinin adını koymaktadır: Olağan durum olarak sürekli OHAL” denildi.
'HAKLARIN SÜREKLİ İHLALİNE YOL AÇACAK'
Valilere “15 gün kente giriş çıkışlarla ilgili sınırlama yetkisi” veren maddenin “Süper Valiler” olarak değerlendirildiği muhalefet şerhinde, Anayasal hakların sürekli olarak ihlaline yol açacak yetkinin valiler tarafından kullanılmasının hukuka aykırı olduğu belirtildi. Söz konusu yetkinin Güney Afrika’daki Apartheid rejimine benzetildiği şerhte şöyle denildi:
“Bir bölgeye toptan ve/veya kısmi giriş yasağının söz konusu olması Güney Afrika’daki Apartheid rejimi pratiğini akla getirmektedir. Bilindiği üzere Güney Afrika’daki ırkçı rejim, 'güvenlik' bahanesiyle yurttaşlarının büyük kısmının 'bazı yerlere ve bazı saatlerde' girmesini yasaklamıştı. İşte bu madde ile valiler 'on beş günü geçmemek üzere' Apartheid rejiminin uygulamalarına benzer uygulamalar sergileyebilir. Nitekim madde metninde valilerin 'on beş günü geçmemek üzere' bu yetkiyi kullanacağı söylense de 15’er günlük yasaklamalara dair herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.”
'OHAL İHRAÇLARDA 3 YIL DEVAM EDECEK'
HDP şerhinde ihraçlarla ilgili madde için, “OHAL özellikle meslekten çıkarmalarla ilgili olarak 3 yıl devam edecektir. 3 yıl boyunca kamu görevlilerinin çalışma güvenliği olmayacaktır. Bu madde aslında 2 yıllık süre boyunca çıkarılan 32 OHAL KHK’sının özetidir” denildi.
İYİ Parti de teklife muhalefet şerhi düştü. Teklifin Valilerle ilgili 1. Maddedeki yetki genişletmesi olmak üzere 8, 10, 11, 18, 19, 20 ve ihraçları düzenleyen 23. Maddesi Anayasa ve AİHM kararları ile evrensel hukuk kurallarına aykırılığı nedeniyle tekliften çıkarılması istendi. MİT’in Bilgi Edinme Kanunu dışına çıkarılmasına da itiraz eden İYİ Parti, “Mağdur olan, bilgi almak isteyen kişinin bu hakkı kısıtlanmamalıdır” dedi.