HDP’den Cumhuriyet Bayramı’nda kayyım tepkisi

HDP, Cumhuriyet’in 96. yıl kutlamasında son yedi ayın kayyım bilançosunu çıkardı. Son iki ayda 13 kayyım ataması ile 1 milyon 473 bin 427 seçmenin iradesinin gasp edildiği belirtilen mesajlarda, “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü yoksa, demokratik cumhuriyet de yoktur” denildi.

Abone ol

ANKARA - HDP, Cumhuriyet Bayramı’nın 96'ncı yıldönümü dolayısıyla resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda kayyım atamalarına tepki gösterdi. 31 Mart’tan bu yana 13 belediyeye kayyım atandığı belirtilen paylaşımlarda “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü yoksa, demokratik cumhuriyet de yoktur” ifadeleri kullanıldı.

Son dört yılda 34 milyon kişinin iradesinin gasp edildiği belirtilirken mesajlar “Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun” ifadeleriyle bitirildi. HDP’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar şöyle oldu:

"-Halkların ortak mücadelesi ile kurulan Cumhuriyet'in 96’ncı yıldönümünde Cizre Belediyesi’nde halk iradesine el konuldu, kayyım atandı. 31 Mart’tan bu yana 13 belediyemizde halk iradesi gasp edildi. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü yoksa, demokratik cumhuriyet de yoktur.

-Son 4 yılda 34 milyon yurttaşın iradesi gasp edildi, halkın milyonlarca oyla seçtiği vekilleri hapishanelerde rehin alındı... Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun.

-Cumhuriyetin ilanının 96. yılında Kürt Meselesi gibi temel meselelerde bir arpa boyu yol alamayanlar bir asır önceki sömürge valiliği olan umumi müfettişliklerini yeni dönemde kayyım yoluyla yürütüyor. Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun.

-Seçme seçilme hakkı cumhuriyet ve demokrasinin tartışılmaz ilkelerindendir. 5 yıldır Saray’ın gölgesinin düştüğü seçimlerde milyonlarca vatandaşın seçme ve seçilme hakkı tanınmamıştır. Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun.

-7 ay içinde yüksek oranlarla kazandığımız 66 belediyenin 6’sına "KHK'li adaylar" gerekçesiyle el konuldu. Kalan 60 belediyeden 13’üne son iki ayda kayyım atandı. Böylece sadece son iki ayda 1 milyon 473 bin 427 seçmenin iradesi gasp edildi. Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun."(DUVAR)