HDP’den Demirtaş için araştırma önergesi
HDP Grup Başkanvekilleri AİHM’in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının yerine getirilme konusunun araştırılması için araştırma önergesi verdi.
ANKARA - HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının, AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi konusunun araştırılması için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.
Başkanvekilleri TBMM Başkanlığı’na verdikleri araştırma önergesinde, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarına sebep olan ihlalin nedenlerinin ortadan kaldırılması ve ihlal kararlarının AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi için bir yol haritasının hazırlanması, olası yeni ihlallerin önlenmesi ve adalet sürecine katkı sunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerini kullandılar.
Kurtalan ve Bilgen’in Meclis Başkanlığı’na sundukları araştırma önergesinin gerekçe kısmının satır başları şu şekilde:
HUKUKUN GEREĞİNİN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR: Karar ile hükümetinin ne yapması gerektiğine işaret edilmiş ve evrensel hukukun gereğinin yerine getirilerek Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması istenmiştir. AİHM kararı bütün tutuklu seçilmişler ve gazeteciler ve tüm düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında tutulanlar açısından emsal niteliğindedir. Demirtaş’ın ve diğer seçilmişlerin derhal serbest bırakılarak evrensel hukukun gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
İLK KEZ 18’İNCİ MADDENİN İHLAL EDİLDİĞİNE KARAR VERİLDİ: Mahkeme, ilk kez, parlamento faaliyetleri nedeniyle tutuklanan bir kişinin Sözleşme’ye Ek 1 Numaralı Protokol’ün 3’üncü maddesinde korunan seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve Türkiye’ye karşı verdiği bir kararda ilk kez Sözleşme’nin 18’inci maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.
AİHM KARARLARI BAĞLAYICIDIR: Yürütme yetkililerinin karardan hemen sonra üst üste yaptığı açıklamalar, iktidarın son 3 yıldır Türkiye’de inşa ettikleri hukuksuzluk düzeninden vazgeçmek istemediğini göstermektedir. Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaların aksine AİHM kararları bağlayıcıdır. Yetkililerin, AİHM kararına rest çekmesinin muhatabı uluslararası hukuktur, özgür insanlıktır. Böylesine bir tutum, AKP’nin içeride yarattığı yasasızlık, kanun tanımama pratiğini uluslararası hukuka dayatması anlamına gelir.
İHLAL NEDENLERİNİN ORTADAN KALDIRILMASI: Tüm bunlardan hareketle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarına sebep olan ihlalin nedenlerinin ortadan kaldırılması ve ihlal kararlarının AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi için bir yol haritasının hazırlanması, olası yeni ihlallerin önlenmesi ve adalet sürecine katkı sunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz. (DUVAR)