HDP’den kadınların ekonomik hakları için kanun teklifi

HDP Ekonomi Komisyonu, ev emekçisi kadınlara sigorta ve emeklilik hakkı, hijyenik ped ve tamponların ücretsiz sağlanması gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifi hazırladı.

Abone ol

ANKARA - HDP Ekonomi Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlara yönelik hakların sağlanması amacıyla kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, ev içi emeğin değerinin tanınarak ev emekçisi kadınlara sigorta ve emeklilik hakkı verilmesi, ev eksenli çalışan kadınların işçi sayılmaları ve sigortalarının yapılması, kadın sığınaklarının sayılarının artırılması ve sığınaklarda yeterli sayıda personel istihdam edilmesi ve hijyenik ped ve tamponların ücretsiz sağlanması talep edildi.

‘KADINLAR EN DÜŞÜK ÜCRETE MECBUR BIRAKILIYOR’

HDP’nin Ekonomi Komisyonu üyeleri İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’ün imzasıyla hazırlanan teklife ilişkin yapılan açıklamada, “Kadınlar cinsiyetçiliğe, cinsiyetçi sömürüye ve baskıya maruz kalmaktadırlar. Türkiye’nin en yoksul ve en yoksun kesimi kadınlardan oluşmaktadır. Kamusal alanda oldukça kırılgan, iktisadi alanda ise ‘yoksun’ bir pozisyonda tutulmaları, kadınlar için ekonomik şiddeti ve derin bir yoksulluğu beraberinde getirmektedir” denildi.

Türkiye’deki her dört kadından üçünün işsiz olduğu, kadınların istihdam oranının yalnızca yüzde 26’da kaldığını belirten HDP, “Cinsiyetçiliğe dayalı bu korkunç ekonomik tablo karşısında, çalışan kadınlar ise en düşük ücrete ve güvencesiz işlere mecbur bırakılmaktadır” açıklamasında bulundu. Kanun teklifinde şunlar yer aldı: 

EŞİT YURTTAŞLIK İLKELERİ YOK SAYILIYOR: Türkiye’de eşit yurttaşlık ve eşdeğer işe eşit ücret ilkeleri yok sayılmaktadır. Milyonlarca kadın, ev içi emek ile bakım emeğini devasa bir yük şeklinde omuzlamakta, aynı zamanda gündelik, mevsimlik, geçici, sigortasız gibi güvencesiz işlerde çalışmaktadır. Aynı işte çalışmalarına rağmen kadınlar, erkeklerden yüzde 12 daha az kazanmaktadır. Ayrıca kadınların kazancı yöneticiler tarafından ailenin ek geliri olarak görülmekte, hamile ve regl olan kadınlar yüksek tempoda çalışmaya zorlanmakta, düşük ücretlere mahkûm edilmekte ve iş yerlerinde kreş ihtiyacı karşılanmamaktadır.

KRİZ EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR: Ekonomik kriz en çok kadınları etkilemektedir. Türkiye’deki yüksek enflasyon ve gittikçe derinleşen yoksulluk, kadınları temel ihtiyaçları olan hijyenik pede dahi ulaşamaz duruma getirmiştir. Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nü kutladıkları 8 Mart meydanlarında, "kriz varsa isyan var, yoksulluğa, zamlara karşı kadınlar isyanda, işçi hakkı yoksa boykot var, eşit işe eşit ücret, ücretsiz ped mümkündür ve nafaka hakkımız bizim" sloganlarıyla erkek egemenliği ve kronikleşen kadın yoksulluğuna isyanlarını yükseltmektedir.

KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR TOPLUM İNŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ: HDP Ekonomi Komisyonu olarak kadınların 8 Mart’ta meydanlarda dile getirdiği talepleri içeren kanun teklifi paketimizi TBMM’ye sunuyoruz. Kadınların, yaşamın her alanında olduğu gibi ekonomik hayatta da üreten, değiştiren, dönüştüren, eşit özneler olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Halkların Demokratik Partisi olarak, erkek egemenliğinin tezahürü olan cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmeye ve kadın özgürlükçü bir toplum inşa etmeye devam edeceğiz. (DUVAR)