HDP'den ‘Proje okul’ için teklif

HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, proje okulların yarattığı sorunların tespiti için Meclis araştırması istedi. Demirel, asıl amacının devlet okullarında nitelikli eğitimin, laik, demokratik değerlerin tasfiyesi olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, "bilimsel, laik, demokratik ve çağdaş eğitimin sembolü olan okulların 'proje okul' ilan edilmesinin hem bu okullarda hem de eğitim sisteminde yarattığı sorunların tespiti için Meclis araştırması açılmasını" talep etti.

AK Parti iktidarının “proje okul” adı altında yürüttüğü uygulamanın asıl amacının devlet okullarında nitelikli eğitimin, bu okulların temsil ettiği bilimsel, laik, demokratik değerlerin tasfiyesi olduğunu söyleyen Demirel, “Türkiye’de devlet okullarında nitelikli eğitimin simgesi olan bu okullara proje okul adı altında müdahale edilmesindeki örtük amaçları açığa çıkarması, kamusal, parasız, nitelikli, bilimsel, demokratik ve çoğulcu eğitimin korunup güçlendirilmesi için neler yapılması gerektiğini araştırması TBMM’nin öncelikli sorumluluklarından biridir” dedi.

'KELİMENİN TAM ANLAMIYLA TORPİL'

Evrensel'de yayınlanan habere göre, “proje okulları” ilan edilen köklü ve başarılı liselerde atama sistemi ve eğitim yöneticisi belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanı'na devredildiğini hatırlatan Demirel, bu düzenlemeyle iktidarın istediği okulun kadrolarına müdahale edebilmeyi amaçladığını vurguladı. 1 Eylül 2016 günü yayımlanan MEB Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde proje okulu belirleme komisyonu, proje okulu olarak belirlenme kriterleri, bu okullara öğrenci seçilmesi ve kaydı gibi hususların neye göre ve nasıl belirlendiğinin  açıklanmadığını belirten Demirel, yönetmelikle bakanlığın istediği öğretmeni, istediği proje okulu/kurumuna atama yetkisi verildiğine dikkat çekti, “Bu durumda proje okulları/kurumlarına öğretmen atamaları hizmet puanı veya gereksinime göre değil, kelimenin tam anlamıyla ‘torpil’e göre olacaktır. Ayrıca kıdem, iş başarımı, deneyim, sınav başarısı gibi hiçbir koşul aramadan, Milli Eğitim Bakanlığı istediği öğretmeni, istediği zaman, istediği proje okulu/kurumuna yönetici olarak atayabilecektir” dedi.

Üstelik kadro fazlası ilan edilerek bu okullarda görev yapan 1187 öğretmenin de görev yerinin değiştirildiğini belirten Demirel, “Öğretmenine sahip çıkan öğrenci ve veliye AKP iktidarının cevabı ise okulların abluka altına alınması olmuştur” diye konuştu.