HDP'den tarım sempozyumu: Yerelde üretilen ürünler için ithalat yasaklansın
HDP'nin Mersin'de düzenlediği tarım sempozyumunun sonuç bildirgesi yayınlandı. Yerelde üretilen ürünler için ithalatın yasaklanması, tarım alanlarının imara açılarak sanayileşmesini önlemek için mevcut tarım alanları “Tarımsal SİT” alanı ilan edilmesi gibi pek çok öneri sonuç bildirgesinde yer aldı.
ANKARA - HDP'nin 1-2 Aralık 2018 tarihlerinde Mersin'de çiftçilerin, üreticilerin, tüketicilerin ve meslek birliği temsilcilerinin katılımıyla düzenlediği “Tarladan Tabağa, Üretimden Yönetime: Alternatif Bir Tarım ve Gıda Politikası Mümkün mü?" konulu sempozyumunun sonuç bildirgesi yayınlandı.
2019 yılı içerisinde kooperatifçilik olmak üzere hayvancılık, hububat, pamuk, narenciye, meyvecilik, sebzecilik, arıcılık, fındık-çay gibi her bölgeye özgü ürünlere yönelik çalıştaylar yapılması kararlaştırılan sempozyumun sonuç bildirgesinde tarım alanına ilişkin pek çok öneri sıralandı.
'MEVCUT TARIM ALANLARI TARIMSAL SİT ALANI İLAN EDİLMELİ'
Yerelde üretilen ürünler için ithalatın yasaklanması, köylere geri dönüşün gerçekleştirilmesi için gerekli sosyo-ekonomik koşulların yaratılması gerektiği vurgulanan sonuç bildirgesinde dikkat çeken bazı öneriler şu şekilde:
- Göç veren bölgelerde mevsimlik işçi göçünün önlenmesi için bölgede tarımsal üretim teşvik edilmelidir.
- Mayınlı araziler temizlenerek topraksızlara tahsis edilmelidir.
- Doğal arıcılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.
- Tarım alanlarının imara açılarak sanayileşmesini önlemek için mevcut tarım alanları “Tarımsal SİT” alanı ilan edilmelidir.
- Bebek ve çocuk beslenmesini tehdit eden besinlerin üretimi ve satışı engellenmelidir.
- GDO’lu ürün üretimi, dağıtımı ve tüketimi yasaklanmalıdır.
- Kooperatifler/dernekler/birlikler belediyelerden bağımsız olmalıdır.
'TARIM ALANINDA ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI YASAKLANSIN'
- Tarım alanında çocukların çalıştırılması yasaklanmalıdır.
- Anız yakma, hatalı sulama, ilaçlama, gübreleme vb. pratikler yaptırıma bağlanmalıdır.
- Hayvan ve et İthalatını önlemek, bu konuda kendi kendine yetmek ve ihracat edebilmek için hayvan artış hızını nüfus oranına paralel şekilde planlanmalıdır.
- Buzağı ve kuzu-oğlak ölümlerini azaltmak ve engellemek adına radikal adımlar atılmalıdır. (DUVAR)