HDP'li 2 vekil için yakalama kararı

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme iki milletvekiline yurtdışı yasağı da getirdi.

Abone ol

DUVAR - Van'da katıldıkları etkinliklerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında dava açılan HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri hakkında "yakalama" kararı verildi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, zorla getirilme kararına rağmen duruşmalara katılmayan HDP’li iki veril hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi.

Van'da katıldıkları etkinliklerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddialarıyla dava açılan Botan ve Geveri'nin yargılanmasına devam edildi.

İKİ VEKİL DURUŞMAYA KATILMADI

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ikinci duruşmasına milletvekilleri katılmazken, avukatları Murat Timur, Ümit Dede ve Barış Oflas hazır bulundu.

Önceki duruşmada "zorla getirilme" kararı verilen milletvekilleri hakkında düzenlenen "tedavileri nedeniyle il dışında bulundukları, ne zaman döneceklerinin bilinmediği" yönündeki belge mahkemeye sunuldu.

Duruşmada söz alan Geveri'nin avukatı Timur, yoğun siyasi çalışmalarını sürdüren milletvekilleri hakkında "zorla getirme" kararı verilmesini gerektirecek bir durumun bulunmadığını belirterek, bu kararın kaldırılmasını talep etti.

İFADE İÇİN DAVETİYE TALEBİ

Diğer sanık avukatları da milletvekilleri hakkında verilen "zorla getirilme" kararının kaldırılarak ifade vermesi için davetiye çıkarılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, iki vekil hakkında 'usulüne uygun tebligatlara rağmen duruşmaya katılmadıkları' gerekçesiyle çıkarılan "zorla getirme" kararına rağmen duruşma günü il dışına çıktıkları için "yakalama emri" düzenlenmesine karar verdi. Mahkeme Botan ve Geveri hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına da karar verdi. Duruşma, ertelendi.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri'nin geçen yıl çeşitli tarihlerde yaptıkları konuşmalarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Hazırlanan iddianamede, Botan'ın 'terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 11 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Geveri hakkında da "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istenmişti. (HABER MERKEZİ)