HDP'li Atalan: Hükümetin sorununu devlet krizi yapmaya çalışıyorlar

Hollanda Dostluk Grubu lağvediliyor. 19 kişilik grubun tek HDP'li üyesi Ali Atalan, “Doğru Hükümetlerarası kriz parlamentolar arası krize dönüştürülmemeli” dedi.

Abone ol

ANKARA - Hollanda ile yaşanan kriz sonrası 4 yaptırımdan biri olarak gündeme gelen Hollanda Parlamentolar arası Dostluk Grubu'nun lağvedilmesine içeriden tepki geldi. 19 üyeli Dostluk Grubu'nun tek HDP'li üyesi Mardin Milletvekili Ali Atalan, “Partlamentolararası Dostluk Grubunun lağvedilmesinden yana değilim. Hükümetler arası kriz parlamentolar arası krize dönüştürülmemeli. Çünkü hükümetler geçici, parlamentolar kalıcıdır” dedi.

Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun AK Partili Başkanı Ertuğrul Soysal “AK Parti olarak Hollanda ile olan dostluk grubu ilişkilerimizi bugün itibariyle sonlandırmış bulunuyoruz. CHP ve MHP Grup Başkanvekillerinin açıkladığı şekilde onlar da istifalarını verdiler. HDP grubuna da bilgi iletildi. Onlarla da eğer yaparlarsa bir açıklama bekliyoruz” dedi.

19 üyeden oluşan Hollanda Dostluk Grubu'nun HDP'li tek üyesi Mardin Milletvekili Ali Atalan, karara tepki gösterdi. Atalan şunları söyledi:

YASAMA YÜRÜTME ARASINDA AYRIM OLMALI: Hükümetin diğer devletlerin hükümetleriyle ihtilafları, sorunları devletin krizine dönüştürülmeye çalışılıyor. Yürütme ile yasama organları arasında bir ayrım olmalı. Yürütme bir devletin hükümeti ile ihtilaf içinde olduğunda parlamentonun veya onun bir komisyonunun, dostluk grubunun lağvedilmesi, sanki AKP devlet, AKP parlamentoymuş gibi izlenim yaratır, bu kesinlikle doğru değil.

MECLİS DE LAĞVEDİLİRSE ŞAŞIRMAYALIM: Hükümet bu şekilde bir komisyon, dostluk grubunun lağvedilmesine yol açıyorsa kalkıp yarın Meclis'in tümünü “OHAL var” diye lağvetmeye girerse şaşırtmasın bizi. Bizim buna iştirak etmemiz, doğru görmemiz mümkün değil.

İHTİLAFIN NEDENİ REFERANDUM: Hükümetlerarası kriz, parlamentolararası krize dönüştürülmemeli. Hükümetler değişebilir ama parlamentolar kalıcıdır. Halklararası düşmanlığa varacak bir ihtilafın yaratılması doğru değil. Yaşanan bu ihtilafın da tamamen referandum endeksli bir yatırım olduğu görülmeli. Biz de bir bakana dönük müdahaleye eleştirel bakıyoruz ama bunun devletler arası krize dönüşmesi tamamen referandumla ilgili, AKP'nin hayır oylarını evete dönüştürme hamlesidir.

MECLİS ARABULUCU OLMALI: Dostluk Grubu lağvedildiğinde benim üyeliğim de kendiliğinden düşecek sanırım. Ama ben Partlamentolararası Dostluk Grubunun lağvedilmesinden yana değilim. Doğru bulmuyorum. Yasama organının bağımsız çalışması, kendi inisiyatifini kullanması, hatta bu ihtilafın giderilmesi için bir nevi arabuluculuk yapması daha doğru olur. Birkaç ay sonra, referandumun ardından “krizi aşıyoruz, grubu yeniden kuracağız” dediklerinde olan parlamentonun itibarına olacak.