HDP’li Hüda Kaya'dan Diyanet'e tepki: Referanslarında Kuran yok

HDP Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet'in fetvalarına tepki gösterdi: Referansları Kur’an değildir...

Abone ol

DUVAR  - HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde söz aldı. Konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetva referanslarında değinen Kaya "Vahim olan da tam budur. Referans Kur’an değildir ama insanlar böyle sanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Diyanetin kadın ve erkekler için ayrımcı politikalar uyguladığını belirten Kaya "Kadınların boşanmalarının artmasından rahatsız olup boşanmalarını zorlaştırıcı bir mekanizma ve ikna odalarını hatırlatan arabulucularla kadını razı olmadığı bir yaşama zorlarken bugünkü iktidar ve Diyanet zihniyeti diğer yandan iş erkeğe gelince SMS ile boş ol diyerek boşanmasını kolaylaştıracak fetvalara kadar ayrımcılığı bu noktaya getirmiş bulunuyor" yorumunda bulundu.

'REFERANSLARI KURAN DEĞİL'

Kaya, Diyanet'in fetvalarına ilişkin şöyle konuştu; "Muhammed Peygamber’den on yıllar veya yüzyıllar sonrasında yaşamış kişilerin o çağda kendi akli yetilerine göre yaptıkları yorumları dinin asli kaynağı gibi kabul ediyorlar ve bunları fetva olarak yayımlıyorlar. Vahim olan da tam budur. Referans Kur’an değildir ama insanlar böyle sanmaktadır. Şunu ifade etmek istiyorum. Muhammed Peygamber’in vahiy ile kadını eşit insan olarak tanımlaması ailevi, toplumsal, ekonomik yaşamda bunu pratikleştirmesine rağmen onun vefatından sonra dini saltanatlaştıran, ırkçılaştıran Emeviler dini erkekçi bir dinciliğe dönüştürdüler. Dini bir iktidar aracı hâline getirerek kadınların kaderini de yazma hadsizliğine düştüler. Allah ve peygamber adına yalan ve iftiralarla bu sahte din anlayışının kaynaklarını ve külliyatlarını oluşturdular” (HABER MERKEZİ)