HDP'li kadınlar tütün emekçisi kadınlarla bir araya geldi

'Kadın Yoksulluğuna Hayır' buluşmaları kapsamında HDP’li kadınlar, Doğanşehir ilçesindeki tütün emekçisi kadınlarla bir araya geldi. 

Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde başlatılan “Kadınlar İçin Adalet” kampanyası kapsamında “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmaları Malatya'da devam ediyor. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Sözcüsü Ebru Günay, Milletvekili Semra Güzel, HDP Emek Komisyonu’ndan Sorumlu E Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse’nin de aralarında bulunduğu heyet, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde tütün tarlalarında çalışan kadınlarla bir araya geldi. 

Heyet, ilk olarak Doğanşehir ilçesinde tütün tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti. Heyet, tütünlerin kurutma zamanı olduğu Doğanşehir’de, kadınlarla birlikte tütünleri ipe taktı. Başaran, kadınların yaşadığı sorunlara çözüm olmak için ziyaret ettiklerini belirtti.

'TÜTÜNÜN ÇİLESİ ÇOK'

Tütün işçisi bir kadın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Sabah saat 05.00’te uyanıyoruz, 07.00’de iş başı yapıyoruz ve akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Belli bir çalışma saatimiz yok. Yaptığımız iş çok zahmetli. Çaresizliğimizle başa çıkmaya çalışıyoruz. Zar zor geçiniyoruz. Kimse emeğinin karşılığını alamıyor. Tütün işi çok zor.” Başka bir kadın ise, “Kazancımız elbette ki yetmiyor. Satılmayınca tütünlerimiz elimizde kaldı. Tütünün çilesi çok. Sizlere güveniyoruz. Tütünlerimiz elimizde kalsın istemiyoruz. Tütünümüzü satacak mıyız, belli değil. Devlet bir kooperatif kursa bizler tütünlerimizi çok rahat satabiliriz. Ama şimdi öyle bir şey yok. Tütün özelleştirildi. Gelip bakıyorlar tütünlerimize almak isterlerse alıyorlar, istemezlerse almıyorlar” şeklinde konuştu.

‘40 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM’

Geçim sıkıntısını dile getiren 75 yaşındaki tütün işçisi başka bir kadın ise, “40 yıldan fazladır bu işi yapıyorum. Hiçbir desteğim emekliliğim yok. Toprak evde yaşıyorum o da bana ait değil. Aldığımız yetmiyor. 250 TL ile markete giriyorum ne aldığımı sorsanız hiçbir şey. İki poşet ya alabiliyorum ya alamıyorum” ifadelerini kullandı. 

BAŞARAN: YANINIZDA OLACAĞIZ 

Tütün tarlalarında çalışan kadınları dinleyen Başaran, program kapsamında kadınlar ile bir araya geldiklerini ve sorunları dinleyip, rapor haline getireceklerini ifade etti. Başaran, “Yaşanan her ne sorun olursa olsun HDP olarak çözmeye çalışacağız ve kadınlar başta olmak üzere tüm toplumun yanında olacağız” dedi.

Heyetin programı, Topraktepe Mahallesi’nde kadınlarla bir araya gelme, Çığlık ve Küreçik Mahallelerinde kaysı işçi kadınları ziyaret etmek ve Narmikan Mahallesi’nde kadınlarla buluşma şeklinde devam edecek. (MA)