HDP'li Mensur Işık'a 'geçici çıkarma cezası' verildi
TBMM'deki İmar Kanunu'nda değişiklik teklifinin görüşmelerinde, PKK için "silahlı Kürt muhalefeti" ifadelerini kullanan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık'a, TBMM Genel Kurulundan bir birleşim çıkarma cezası verildi. Ayrıca, AK Parti ile İYİ Parti milletvekilleri arasında da gerginlik yaşandı.
DUVAR - TBMM Genel Kurulunda İmar Kanunu'nda değişiklik öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, tartışmalar eşliğinde yapıldı.
Teklifin görüşmelerinde söz alan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, konuşmasının bir bölümünde PKK için "silahlı Kürt muhalefeti" tanımlaması yapınca tartışma çıktı.
AK Partili ve MHP'li vekiller Işık'ın üzerine yürüdü. Araya giren diğer vekiller tartışmanın fiziki müdahaleye dönüşmesine izin vermediler.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Mensur Işık'ın konuşmasına ilişkin tutanakları talep ettiğini belirtti, ancak tartışmaların uzaması üzerine birleşime ara verdi.
Yaklaşık bir saatlik aranın ardından birleşimi açan Bilgiç, Işık'ın, "silahlı Kürt muhalefetiyle yürüttüğü savaş" ifadesinin TBMM İçtüzüğüne göre, Meclisten geçici çıkarma cezasını gerektirdiğini belirterek, Işık'a bir birleşim çıkarma cezası verilmesini teklif etti.
Daha sonra HDP'li Işık'a, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin oylarıyla, İçtüzüğün 161. maddesi uyarınca TBMM Genel Kurulundan bir birleşim çıkarma cezası verildi.
Oylamanın ardından Mensur Işık'ın "silahlı Kürt muhalefetiyle yürüttüğü savaş" ifadesini Meclis dışında tekrarlamaması ihtar edildi ve bu ifadenin tutanaktan çıkarılması kabul edildi.
Bilgiç, daha sonra grup başkanvekillerine söz verdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Meclis kürsüsünün, hiçbir zaman devletin birliğine, dirliğine kasteden bir örgüte "silahlı muhalif grup" deme hakkı vermediğini söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Işık'ın ifadelerinin, Türkiye'nin terörle mücadelesini hedef aldığını belirtti.
Akçay, "Bu ifadeler terörizm destekçiliğidir, PKK terör örgütü dokümanlarında yer alan ifadelerdir. Bu sözleri ancak bir terörist söyleyebilir. Bu yüce Meclis bir terörist sığınağı değildir" diye konuştu.
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Türkiye'de Kürt sorunu olduğunu savunarak, "Hepimize şu veya bu şekilde bulaşan bir yanı var, hiçbirimiz kayıtsız kalamıyoruz. Bu sorunu demokrasi kanallarını açarak çözelim." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hep en şok edici fikirlerin dahi kürsüde söylenebilmesini savunduklarını dile getirerek, "Muhalefet, siyasete ilişkin bir kavramdır ancak silah, siyasete ilişkin bir kavram değildir. Düşünce özgürlüğü çok önemlidir ama şiddet ve terörü çağrıştırmak, meşrulaştırmak asla doğru değildir" değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da HDP'li Işık'a Meclis'te geçici çıkarma cezası verilmesinin yerinde olduğunu belirterek, "Cennet vatanımız üzerinde, aziz milletimizle al bayrağımızın altında anayasal hukuk düzenimiz çerçevesinde bizi bir arada tutan bu değerlere sahip çıkmak hepimizin üzerine vazifedir" diye konuştu.
'AZ YİYİN BEYLER, AZ YİYİN'
Görüşmeler sırasında söz alan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Peşin doğal gaz alıyorum, kartım var ama sonradan bana doğal gaz fiyat farkı geliyor. Çünkü soygun düzenini böyle kurdunuz. Bu soygun olduğu sürece doğal gaz tüketenlerin yüzüne nasıl bakıyorsunuz?" diye sordu. Yokuş, daha sonra bir memurun yazdığını dile getirdiği "Az yiyin beyler, az yiyin" şiirini okudu.
Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri, Yokuş'a tepki gösterdi.
'BU AK PARTİ'YE HAKARETTİR'
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, bu üslubun, AK Parti'ye alenen hakaret olduğunu söyledi.
AK Parti hükümetlerinin, 17 yıl boyunca milletin kaynaklarını mali disiplinle yine milletin hizmetine sunmaya çalıştığını belirten Özkan, "Milletimiz eğer 10 küsur seçimden beri bu davaya, reisimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yol vermişse bu milletin kaynaklarını en disiplinli şekilde kamu finansmanında kullandığımız içindir" dedi.
Özkan, Yokuş'un AK Parti Grubu'na yönelik bu kaba ve yaralayıcı üslubunu bir kenara bırakması gerektiğini vurguladı.
Bu sırada AK Parti ile İYİ Parti milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok'un, "Ayıp, ayıp. Terbiyesizlik yapmayın" demesi tartışmayı alevlendirdi. İki partiye mensup milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, milletvekillerini uyararak, yerlerine oturmalarını istedi. Bilgiç, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.
Gerginlik bir süre arada da devam etti. Bunun üzerine tekrar Genel Kurul Salonu'na gelen TBMM Başkanvekili Bilgiç, Başkanlık kürsüsü önüne yığılan milletvekillerine dağılmaları uyarısında bulundu.
Bilgiç, düzenlemenin yasalaşmasının ardından birleşimi 18 Şubat Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. (TBMM/AA)