HDP'li Oluç: Kısa çalışma ödeneği yıl sonuna kadar uzatılsın
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Pandeminin bu durumda olduğu, çok ciddi sosyal güvencelere ihtiyaç duyulduğu bir dönemde kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması gerekiyor" dedi.
DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, korona virüsü tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararını eleştirerek, “Bu iktidar için tam bir sorumsuzluk örneği. Sosyal güvencesiz bir tam kapanma olabilir mi?” diye sordu.
Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla gündemdeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. İktidarın aldığı tam kapanma kararını eleştiren Oluç, üç haftalık kapatmanın plansız bir süreç olduğunu belirterek, “Yetersiz önlemler olduğunu bir kez daha gördük. Tam kapanma deniliyor ama tam kapanma değil. İktidar için tam bir sorumsuzluk örneğiyle karşı karşıyayız. Emekçiler, esnaf, öğrenciler, çiftçiler, kadınlar tam sefalet, tam borçluluk, tam ölüme terk etme adımıyla karşı karşıya. Bu AKP’nin bir alametifarikası, kamuoyu ve topluma kulak vermeme ve sürekli hakaret etme Türkiye’yi bugün bu hale getirdi" dedi.
Oluç'un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
TURİZM İÇİN ATILMIŞ BİR ADIMDIR: Sosyal güvencesiz bir tam kapanma olabilir mi? Bu kapanma kararı sağlık tedbiri ya da pandemi için alınan bir karardan daha çok turizm mevsimi geliyor, turistlerin Türkiye’ye gelmesi gerekiyor. Hasta ve ölüm sayısı aslında turistlerin Türkiye’ye gelmesini engeller. Bu durumu değiştirebilmenin adımıdır bu. Ekonomiyi bu hale getirmiş olanların, lirayı viran etmiş olanların, ülkeyi borç batağına sokmuş olanların, turizm için para kazanacağı adımdır.
KAÇ EMEKÇİ SERMAYEYE KURBAN EDİLDİ?: IMF dedi ki; 'Türkiye pandemi boyunca yurttaşlarına en az yadım eden ikinci ülke oldu.’ Gayrı safi yurtiçi hasılanın sadece yüzde 1.9’u destek olarak sunulmuş IMF raporuna göre. Bütün dünya Türkiye’de pandemi döneminde yaşanmış olan ve sosyal güvenceyi yok eden, bütçe kaynaklarını pandemi döneminde halk için kullanmaktan uzak duran, işçinin emekçinin alın teriyle oluşan fonu kullanan iktidar gerçekliğini bir kez daha IMF raporu ortaya koydu. Kısa çalışma ödeneğini yıl sonuna kadar yani 31 Aralık tarihine kadar devam ettirin ve asgari ücret düzeyine kadar artırın demiştik. Ne yaptılar? 31 Martta kısa çalışma ödeneğini o kadar söylememize rağmen sona erdirdiler. Sonra ne oldu, 19 Nisan’da, yani arada 19 gün geçti ve kısa çalışma ödeneği tekrar 3 aylık süre için uzatıldı. Bizim söylediğimizi dinlemediler ama neyi dinlediler acaba çok merak ediyoruz. Ve bu 19 gün içinde ne oldu? 19 gün içinde kaç emekçi ücret izin almak zorunda kaldı. Kaç emekçi bu keyfi kararla sermayeye kurban edildi?
SALGINI DEĞİL ALGIYI YÖNETMEKLE UĞRAŞTILAR: Kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması gerekir. Pandemi sürecindeki yanlışlıklar ayyuka çıktı. Başarılı mücadele ise 18 günlük kapanma niye geldi? Başarılı mücadele ise neden bugün 43 bin vaka, dünkü rakamlara göre 346 ölümle karşı karşıyayız. Ki bunlar resmi rakamlar, üstelik test sayısının 286 bine düştüğü rakamlar. Test sayısının başarılı mücadelesi! Salgını değil, algıyı yönetmekle uğraştırlar. Salgın varken, salgını algıyla yönetemezsiniz. Bu salgından bir siyasi başarı hikayesi çıkarmak istedi iktidar bir yıldan fazla ama başaramadılar. Yani sarayı 3 hafta kapatsanız, günlük 10 milyon gideri var, önemli bir kaynak elde edersiniz.
EMEKLİ İKRAMİYESİ 1800 LİRA OLMALI: Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 yıldır artmadı. Emeklilere bayram ikramiyesi bin 100 TL olacak diye müjde veriyor. İnsan biraz utanır, sıkılır. Çoklu maaşlar, Kürtşatgiller, kripto vurgunlar, yolsuzluklar AKP iktidarı döneminde ortaya çıkmış ve labelap gelişmiş işler. Bir kez daha söylüyoruz. Emeklilerin bayram ikramiyesi eğer asgari ücrete göre değerlendirilecekse, bin 800 lira, enflasyon kaybına göre değerlendirilecekse en az 1600 lira olması gerekiyor. Enflasyonu Cumhurbaşkanına yanlış anlatıyorlar.
İKİZDERE HALKIYLA DAYANIŞMAMIZI SÜRDÜRÜYORUZ: Rize İkizdere’deki halkın maden ocağı yapılmasına karşı verdiği mücadelenin yanındayız. Halk buna karşı direniyor. Halkın bu direnişi karşısında iktidar halkın karşısına polis barikatı dikiyor. Ortaya çıkan tablo bu oluyor. Kimdir bu maden ocağını yapmak isteyen. Tanıdık bildik bir yer, Cengiz Holding. AKP iktidarı döneminde, inşaat sektöründe 2020 yılında en çok iş yapan müteahhitlerden oluşan 5’li çete diye anılan 5 holdingden biri. Cengiz Holding'in diğer ünü ülkenin birçok yerinde yarattığı doğa tahribatlarından geliyor. Enerji ve maden projeleriyle ekolojik dengeleri alt üst ediyor, doğayı ciddi ölçüde tahrip ediyor, çevresel felaketlere yol açıyor. Dolayısıyla bu konuda İkizdere’deki halkın mücadelesinin yanındayız. Onlarla dayanışmamızı sürdürüyoruz. Doğa tahribatının gerçekleşmemesi için çağrıda bulunuyoruz. Halkın karşısına polis dikmeyin. O barikatları kaldırın ve halkın yaşam alanlarına sahip çıkması karşısında baskı kurmayın, o insanlar çok haklı ve meşru bir talep ileri sürüyorlar.
DEVLETİN AŞI ALACAK PARASI KALMAMIŞ: Bazı ilaç firmalarının, Covid-19 aşısı üreten firmalarla iletişime geçtiği ve eczanelerde bunun ücret karşılığında satılacağı" yönündeki iddialara ilişkin görüşü sorulan Oluç şunları söyledi: "Şimdi ortaya çıkıyor ki eğer bu haber doğruysa; devletin aşı alacak parası kalmamış, aşıyı kendisi getiremiyor, özel şirketler üzerinden bu aşıyı getirmeyi ve parayla halkı aşılamayı öngörüyor demektir. Bu, vahim bir durumdur. (HABER MERKEZİ)