'HDP'liyim' silinse de 'suç' kaldı!

Ahievran Üniversitesi, 'HDP'liyim' dediği iddia edilen öğrenciye verilen disiplin cezasının gerekçesini değiştirdi. Bu sefer ki gerekçe, 'Kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak'...

Abone ol

DUVAR - Kırşehir'de bulunan Ahievran Üniversitesi BESYO öğrencisi Cumali Yıldırım'a önce okul bahçesinde, "Ben HDP'liyim. Sonuna kadar da HDP'nin peşindeyim" diyerek 'okul içerisindeki öğrencileri tahrik ettiği' suçlamasıyla disiplin cezası verildi. 15 gün içerisinde karara itiraz eden Yıldırım'ın itirazı kabul edildi. Üniversite yönetimi değerlendirme yaptıktan sonra karardaki, "HDP'liyim. Sonuna kadar da HDP'nin peşindeyim" ibaresini kaldırarak Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 6. Maddesi'nin Ç bendine göre ceza vereceğini açıkladı. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 6. Maddesi'nin (ç) bendine göre Yıldırım, 'kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde' bulunmuştu.

İlk cezada 'Ben HDP'liyim sonuna kadar da HDP'nin peşindeyim' ifadesi yazıldı.

ÖNCE 'HDP'LİYİM' SORUŞTURMASI...

Geçtiğimiz aylarda aynı üniversitede öğrenci olan 15 kişilik bir grup, Yıldırım'a, 'Sen HDP'li misin?' diye sordular. İddiaya göre, Yıldırım da soruya karşılık olarak, "Ben HDP'liyim. Sonuna kadar da HDP'nin peşindeyim" şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine 15 kişilik öğrenci grubu Yıldırım'ın kendilerine 'hakaret ettiği' gerekçesiyle üniversite yönetimine şikayet dilekçesi verdi. Üniversite yönetimi şikayet değerlendirdikten sonra Yıldırım'a okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Bölüm dekanlığı ceza gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Okul içinde ve okul bahçesinde ‘Ben HDP’liyim. Sonuna kadar da HDP’nin peşindeyim’ diyerek yüksekokulumuz öğrencilerini tahrik etmeye çalıştığınız iddiasıyla ilgili verilen şikayet dilekçeleriyle ilgili olarak başlatılan soruşturma sonucunda hakkınızda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6. Maddesi’nin (ç) bendi gereğince ‘yükseköğretim kurumundan bir hafta süreyle uzaklaştırma cezası’yla cezalandırılmanıza karar verilmiştir.”

Vekil olabilirsin ama HDP'li olamazsın!

'BU İFADELERİ KULLANMIŞ OLSAM DA... '

Karara itiraz eden Yıldırım, üniversite dekanlığına verdiği itiraz dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Ben, 'HDP'liyim. Sonuna kadar da HDP'nin peşindeyim' ifadelerini hiç kullanmadım. Kaldı ki bu ifadeleri kullanmış olsam dahi birilerinin şerefine veya haysiyetine saldırı olarak kabul edilmesi akıl ve mantığa sığmamaktadır. T.C. Anayasası ve kanunlarına uygun olarak açılmış, faaliyet gösteren ve son seçimde toplamda 5 milyondan fazla oy alan bir partiyi desteklemek bir insanın şerefine nasıl saldırı kabul edilir anlamış değilim. Tüm bu sebeplerle tarafıma verilen ceza ve dayanaklar hem hukuka hem mantığa açıkça aykırı olduğundan itiraz ediyorum... Hukuki ve cezai tazminat ve şikayet haklarımı ayrıca saklı tutuyorum.”

İTİRAZ SONUCUNDA 'HDP'LİYİM' İBARESİ KALDIRILDI

Yıldırım'ın itirazı sonucunda bölüm dekanlığı, 'HDP'liyim. Sonuna kadar HDP'nin peşindeyim' ibaresini kaldırarak Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 6. Maddesi'nin (ç) bendine göre ceza vereceğini açıkladı. Bu sefer de öğrencilerin verdikleri şikayet dilekçeleri gerekçe gösterildi: “Yüksekokulumuz öğrencileri tarafından verilen şikayet dilekçeleri ilgili olarak hakkınızda başlatılan disiplin cezası sonucunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 6. Maddesi'nin (ç) bendi gereğince Yükseköğretim Kurumundan bir hafta süre ile uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.”

YÖK ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Yeni cezada HDP ile ilgili ifadelere yer verilmezken suçlama değiştirildi.

Yıldırım hakkında verilen cezanın Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 6. Maddesi'nin (ç) bendinde, Yükseköğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak, ibareleri geçiyor. Yıldırım, “Ben o cümleleri kullanmadım. Ama kullandım diyelim. O cümleler de kimsenin şerefine, haysiyetini zedelemez” diyerek hakkında verilen cezanın geri çekilmesini istedi.