HDP'yi kapatma iddianamesi beraat verilen davalarla dolu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması amacıyla hazırladığı iddianamede beraat kararı verilmiş, takipsizlikle sonuçlanmış birçok dosyanın yer aldığı ortaya çıktı. Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in yargılandığı ve AYM'nin hak ihlali kararı verdiği dosya, Bursa'da 'üfürükten fezleke' diye anılan dava bunlardan bazıları.

Abone ol

DUVAR - HDP'ye kapatma davası açılması amacıyla Yargıtay Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "Derhal serbest bırakılmalı" kararı verdiği HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dosyasının yanı sıra, HDP, DBP ve avukatlar hakkında birçok ilde beraat kararı verilmiş davalar da yer aldı. HDP'nin Ankara eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal olarak gördüğü ve beraat kararı verdiği iddialar da iddianamede yeniden yer buldu.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İHLAL VERDİĞİ DOSYA

Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş'ın birçok kez hakim karşısına çıktığı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2016'da hazırladığı iddianame, HDP'ye ilişkin kapatma talepli iddianamede yer aldı. Bu davada Önder'e 'Örgüt propagandası' suçlamasıyla 3 yıl 6 ay, Demirtaş hakkında ise 4 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.

Onaylanan cezalarla birlikte Sırrı Süreyya Önder, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek mahkeme, Ekim 2019 tarihinde Önder'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Önder, AYM'nin bu kararı sonrası cezaevinden tahliye edildi. Mahkeme, gerekçeli kararında ise Anayasa'nın 26'ncı maddesinin birinci fıkrasını işaret ederek şöyle dedi: “Anılan kararda, propaganda suçunun soyut tehlike suçu olarak kabul edilmesinin başta ifade özgürlüğü olmak üzere anayasal hak ve özgürlükler üzerinde bir baskı oluşturma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekilmiştir. Bu sebeple Terörizmim Önlenmesi Sözleşmesi'nin açıklayıcı raporunun 100. paragrafında ifade edildiği gibi bir propaganda faaliyetinin cezalandırılması için olayın somut koşullarında, belirli oranda tehlikeye neden olduğunun gösterilmesi gerekecektir.”

Ayrıca Yüksek Mahkeme, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek Önder'e 9 bin 150 lira tazminat verilmesini de kararlaştırmıştı. AYM'ye gönderilen parti kapatma iddianamesinde Önder hakkında yerel mahkeme tarafından hüküm verildiği hatırlatılırken aynı zamanda Demirtaş hakkında verilen infazın durdurulduğunu ve Önder hakkında da verilen cezanın AYM tarafından bozulduğu bilgisi de bulundu.

AİHM: HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ

Parti kapatma iddianamesine eklenen başka bir soruşturma ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Selahattin Demirtaş ve onlarca HDP'li hakkında başlatmış olduğu ve 2016 yılına ait 29450 sayılı soruşturma numarası oldu. Kobanê soruşturması olarak bilenen bu dava hakkında AİHM hak ihlali kararı vermişti. AİHM ayrıca Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuki değil, siyasi olduğunu vurgulamış ve “Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek” demişti.

'ÜFÜRÜKTEN FEZLEKE' BERAAT ALDI, KAPATMA İDDİANAMESİNE GİRDİ

HDP'nin kapatılması için AYM'ye gönderilen iddianamede yer alan ve beraat alan başka bir dosya ise Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırlamış olduğu soruşturma oldu. İddianamenin 347'nci sayfasında Bursa 8.'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2017/160 sayılı dosyası eklenmiş. Kamuoyunda 'üfürükten fezleke' olarak bilenen bu dosya, polislerin sanıklar hakkında söylediği, “Terör finansmanı diye üfleriz Gazi abinin tabiri ile...” sözlerinin fezlekede unutulmasıyla gündem olmuştu. Bu dosya kapsamında Bursa'da aralarında avukatlar, HDP PM Üyesi ve DBP yöneticilerinin olduğu 12 kişi hakkında savcılık hapis cezası istedi ancak mahkeme heyeti ise tüm sanıklar için beraat kararı verdi.

TAKİPSİZLİK ALANLARA SİYASİ YASAK İSTEMİ

Öte yandan iddianamede öne çıkan bölümlerden biri de siyasi yasak istenen kişiler listesi oldu. HDP'nin önceki dönem PM üyesi avukat Fırat Epözdemir, Bursa HDP İl Eş Başkanı Yüksel Akgün ve HDP PM üyesi Cahit Kırkazak hakkında da savcılık siyasi yasak istedi. Savcılığın bu kişiler hakkında siyasi yasak konulmasına gerekçe oluşturduğu soruşturmalar ise mahkemeler tarafından beraatle sonuçlandı.