Heja'nın ilk albümü 20 Şubat'ta yayınlanacak

Heja'nın ilk albümü 20 Şubat'ta yayınlanacak. Albüm, üç yeni besteden oluşuyor.

Abone ol

DUVAR - Sanatçı, Hêja'nın ilk albümü Stranên Neşuştî (Cenabet Şarkılar), 20 Şubat'ta tüm dijital platform da müzik marketler de ve Hêja Youtube kanalında yayımlanacak. Stranên Neşuştî, bir beste albümü. Feminist ve kadın ağızlı bestelerin yer aldığı albümün müzikal altyapısı folk pop ve folk rock arasında gidip geliyor.

Stranên Neşuştî, üç yeni besteden oluşuyor ve üç farklı yalnızlık biçimine odaklanıyor. Hêja’nin NeNe/Değilim isimli söz ve müziği kendisine ait olan manifestovari şarkısı bir kadının bir gününü anlatarak ev içi emeğin görünmezliğini kendi dili ile anlatıyor. Yine söz ve müziği kendisine ait olan Derî Lêket/Kapı Çaldı isimli parçada cüretkarca kendi yalnızlığı ile dalga geçen bir kadını tasvir ediyor. Roşeng Rojbîr’in “17” isimli şiirinden bestelenen Belkî/Belki isimli parçada da bir ulusun tarihsel yalnızlığı anlatılıyor.

Grotesk ve deneysel vokallerin yer aldığı şarkıları müzisyen Cansun Küçüktürk aranje etti. Tamamı cezaevinde bestelenen şarkılar, sanatçı siyasi sebeplerden dolayı yurt dışına çıktıktan sonra ancak dinleyici ile buluşabilecek.

HÊJA KİMDİR?

Mardin, Qesra Qenco’da doğan sanatçı, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde eğitim alırken, okulun Folklor Kulübü‘nde profesyonel anlamda müzik ile tanıştı. Burada 3 yıl boyunca, şan ve armoni dersleri alan Hêja, geleneksel Kürt müziği ve Dengbejlik üzerine alan araştırmalar yaptı ve derleme çalışmalarına katıldı. Cavid Mürtezaoğlu’ndan aldığı şan derslerinin yanısıra Vedat Yıldırım ve Feryal Öney’den tavır ve vokal teknikleri öğrendi. Aynı süre zarfında Kürt Edebiyatı'na yoğunlaştı ve Boğaziçi Edebiyat Kulübünde, Kürtçe dergicilik faaliyetleri yaptı.

Edebiyatçı kimliğini müzisyen kimliği ile bir araya getiren sanatçı en son Michael Jackson’un "They Don’t Care About Us" şarkısını Bajar için, Kürtçeye uyarladı. Columbia Üniversitesi'e kabul edildikten sonra, master eğitimini yapmaya hazırlanırken siyasi sebeplerden dolayı cezaevine girdi. Cezaevinde temel bir gitar çalma becerisi edindi ve besteler yapmaya başladı. Uzun yıllar seslendirme de yapan sanatçı, halen sinema ve tiyatroda oyunculuk yapıyor.