Hemşin Vadisi'nde ÇED'siz taş ocağı yargıdan döndü

Hemşin Vadisi'nde yapılması planlanan taş ocağına karşı köylüler 2018 yılında dava açtı. 4 yıl sonra Rize İdare Mahkemesi, taş ocağı projesine verilen "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti.

Abone ol

DUVAR - Rize'nin Hemşin Vadisi'nde bulunan Levent Köyü'nde yapılması planlanan taş ocağı içinde verilen "ÇED gerekli değildir" kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

'BAL ORMANI OLUMSUZ ETKİLENECEK'

Rize’nin 'bal ormanı' ilan edilen Hemşin Vadisi'nde yapılmak istenen taş ocağına AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ilçe başkanları ile 12 köy ve mahalle muhtarının imzaladığı ortak bildiriyle karşı çıkmıştı. Levent Köyü'nde 99 hektarlık alanda planlanan taş ocağı projesine verilen 'ÇED gerekli değil' kararı, mahkeme tarafından iptal edilirken iptal gerekçesinde erozyon riskine dikkat çekildi. Ayrıca proje ile bal ormanı ve doğal yaşlı ormanların olumsuz etkileneceği belirtilirken, idarenin kararında hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığına yer verildi. 

Mahkeme kararında şunlar kaydedildi: "Geniş ve detaylı arazi çalışmalarının yapılmadığı, alanın büyük kısmında erozyon riski tehlikesi bulunduğu, dava konusu alan üzerindeki ve yakın çevresindeki orman alanlarının büyük bölümün yöresel ekonomiye katkısı olan, nektar bakımından zengin kestane, yaban yemişi, ıhlamur üretimi alanı olup flora ve fauna bakımından zengin bakir orman olduğu, madencilik faaliyeti halinde gürültü, çevre kirliliği, aşırı tozlanma nedeni ile nektar bakımından zengin olan bitkilerin zamanla yok olacağı ve endemik türler ile doğal yaşamın doğrudan olumsuz etkileneceği, proje alanı çevresindeki ormanların 'Doğal Yaşlı Ormanlar' olmasından dolayı korumaya öncelikli alanlardan olduğu, yapılması planlanan proje alanı çevresinde yaban hayvanlarının yaşam ortamlarının olduğu, projenin gerçekleşmesi durumunda tozuma ve gürültüden dolayı yaban hayvanlarının ortamdan uzaklaşabileceğine dayalı, hiç bir değerlendirmenin bulunmadığı görüldüğünden, 'ÇED gerekli değil' kararında hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılarak, dava konusu işlemin iptaline karar verildi."

'BU ORMANLARDA, DERELERDE YAŞAYAN CANLILAR KAZANDI'

Hemşin ilçesi muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve halkın bir arada olduğunu belirten Hemşin Muhtarlar Derneği Başkanı Sabri Kobal, “Birlikten güç, kuvvet doğar. Taşkınlık yapmadan, siyasi güç gösterisi yapmadan biz bu olayda kazançlı çıktık. Bu vadide tertemiz sular akmaya devam edecek. Doğayı korumak için bütün mücadelemizi verdik. Burada doğal bir yaşam, bu yaşamda kaybolursa Hemşin’in bir anlamı kalmaz” dedi

Dededen öğrendiği arıcılığı sürdüren Ali İhsan Bayrak da “Ben burada arıcılık yapıyorum. Devlet bize her türlü imkanı veriyor. Biz bu davayı kazandık, çok mutluyuz. Doğa kazandı. Bu ormanlarda, derelerde yaşayan canlılar kazandı. Yazın bu derelerde çocuk sesinden duramazsınız. Çocuklar kazandı, hepimiz kazandık” diye konuştu.

'MÜCADELEMİZ DOĞAYDI'

Bal ormanlarının taş ocağı olmaması için mücadele verdiklerini anlatan Kasım Demirci, “Mücadelemiz doğaydı. Hemşin olarak doğa için mücadele ettik. Siyasi partiler, muhtarlar, halk olarak el ele verdik, sonucunu da aldık. Umarım bizim elde etmiş olduğumuz sonuç, Türkiye’deki böyle yerlere de örnek teşkil eder” dedi. 

Mahkemenin verdiği karara çok sevindiğini dile getiren Murat Yazıcı ise, “Bu verilmiş olan karar, vadinin Osmanlı döneminden bu zamana kadar gelmiş olan arıcılık kültürünü sürdürmemizi sağlayacak. Buradaki ekosistemlerin bozulmaması için çok güzel bir karar oldu. Hemşin olarak çok sevinçliyiz. Siyasilerin ve muhtarların, vadiyi korumak için ortak noktada buluşması çok güzel bir olay. Sadece bugün için değil, gelecek zamanda bu doğada yaşamak isteyen insanlar içinde güzel bir karar" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)