HES'lerde sıra Uzungöl'e geldi: Hem doğayı hem turizmi yok edecekler

Her yıl yüzbinlerce turist ağırlayan Uzungöl'e HES yapılmak istenmesine bölge halkı ve turizmciler karşı çıkıyor. Turizmciler, "Bu kötülüğü yapmayın" diyor.

Abone ol

TRABZON - 2010 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde yer alan Uzungöl'de yapılmak istenen hidroelektrik santrali projesi (HES) yeniden gündeme geldi. Bölge halkı ve turizmciler projeye tepki gösterdi.

2010 yılında dönemin siyasilerinin Trabzonspor'a kalıcı gelir sağlamak amacıyla kulübe kazandırdığı Uzungöl HES projesi o dönem büyük tepki görmüş ve açılan davalar sonucu 2014'te Danıştay kararıyla iptal edilmişti. Trabzonspor, 2023 yılında uzun dönem rafta kalan projenin yüzde 90'lık kısmını ADV Elektrik Üretim şirketine sattı. İnşaat sahaları kamulaştırılan proje için üretim lisansı ve alındığı, ÇED raporu hakkında ise bilgi verilmediği öğrenildi.

Uzungöl'ün suyunun döküldüğü noktadaki Haldizen Deresi'nde yapılacak projenin 10 kilometrelik bölümde akarsuyu susuz bırakacağı ve bölgenin doğal güzelliklerinin yok olacağı öne sürülüyor. Uzungöl halkı, çevreciler ve turizmciler projeden vazgeçilmesini istiyor.

KANTARCI: KAMU YARARI DEĞİL KAMU ZARARI VAR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Başkanı Volkan Kantarcı projeden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Enerji ihtiyacını gidermek için çevreye, halka, yaşam kalitesine ve bölge ekonomisinde büyük yere sahip olan turizme zarar vermemek gerektiğini ifade eden Kantarcı, yapılan yüzlerce HES'in bölgenin doğasına önemli zararlar verdiğine dikkat çekti.

HES'le ilgili değerlendirmelerde 'kamu yararı' ifadesinin bulunmasının 'akıl dışı' olduğunu kaydeden Kantarcı, "Kamu yararı mı kamu zararı mı? Kamu yararı değerlendirildiğinde, Uzungöl’ün turizmi kesinlikle açık ara öndedir. Bölge vatandaşı, turizmci ve TÜRSAB Bölge Başkanı olarak ben de karşı geliyorum, bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Uzungöllüler, bölge insanımız, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları haklı tepkilerini tekrar gündeme taşıdılar, kendilerini destekliyoruz. Bu konu tüm bölgemizin ve hepimizin sorunudur" dedi.

'BÖLGE TURİZMİNİ GERİ GÖTÜRÜR'

Trabzon ve Doğu Karadeniz'in son yıllarda doğal güzellikleri ile doğa turizminde çok ciddi bir ivme yakaladığını kaydeden Kantarcı, HES ve maden gibi doğayı tahrip eden müdahalelerin bölgeye turizmini geri götüreceğini belirtti.

"Turizmin olduğu yerde kirli doğa, susuz dere, akmayan şelale olmaz, ağaçsız orman, kirli sular olmaz, HES inşaatları için parçalanmış doğa, heyelanlar, cansız hayatlı vadiler olmaz" diyen Kantarcı, Uzungöl'de yapılmak istenen HES'in geriye dönülmez kayıplar vereceği uyarısında bulundu.

'KURUMLAR ONAY VERİYOR, VATANDAŞ KORUYOR'

'Turizm şehri Trabzon' derken turizm destinasyonlarında yapılacak faaliyetler için turizmcilere danışılmadığını kaydeden Kantarcı, bölgede doğayı vatandaşların devletin kurumlarından koruduğunu dile getirdi.

HES projelerine, madenlere devletin kurumlarının izin verdiğini ifade eden Kantarcı, "Bu projelerin zararlarına karşı çıkanlar ise vatandaşlar. Yani yıllardır çevreyi, doğayı, su kaynaklarını, yaşam alanlarını, sağlıklarını korumaya çalışanlar, kurumlar ve mahkemelere itirazlarda bulunanlar vatandaşlarımız, bizim insanımız. Burada büyük tezat ve yanlışlık var. Gelişmiş ülkelerde olmayan yanlışlıkların her geçen gün ülkemizde ve bölgemizde artmasına çok üzülüyoruz, canımız acıyor" sözlerini kullandı.

Bölgenin marka değeri Uzungöl'ün hâlâ imar planı ve sorunları çözülmeden şimdi de buraya yeni bir kötülük yapılmaması gerektiği çağrısında bulunan Kantarcı, sözlerine öyle devam etti:

"Yetkililerin projeyi değerlendirip, yanlıştan vazgeçeceklerini umut ediyoruz. Yetkililerin Doğu Karadeniz Bölgemizdeki tüm HES’ler ve madenlerle ilgili planlamaları, projeleri baştan aşağıya gözden geçirmelerini temenni ediyorum. Bölgemiz vatandaşları, milletvekilleri, belediye başkanları, üniversiteler, meslek odaları, STK’lar ve tüm ilgililerin bu konulara gereken hassasiyeti geç kalmadan göstermelerini bekliyorum."

İNAN: TURİZMİN GETİRİSİ HES'İN KAT KAT ÜZERİNDE

Uzungöl Turizm İşletmecileri Derneği yönetim kurulu üyeleri Metin İnan, Ahmet Akyüz, İsmail Özbek ve Mustafa Aydın, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi'yi ziyaret ederek projenin iptal edilmesi için destek istedi.

Derneğin Yönetim Kurulu üyesi İnan, ziyaretinde 2014 yılında iptal edilen HES projesinin yeniden gündeme gelmesinin turizm sektörü ve halkta büyük tepkiye neden olduğunu ifade ederek, "Doğu Karadeniz'in ve Türkiye'nin incisi olan Uzungöl'ün turizm getirisi, yapılacak hidroelektrik santralinden çok daha fazladır. Bunun yanı sıra doğal tahribatlar oluşacak, görsel açıdan hiç de hoş olmayan manzaralar ortaya çıkacaktır. Özellikle Karadeniz'de turizm işi yapan birçok insanımız kayıplar yaşayacaktır. Karadeniz bölgesinde turizmden geçinen ve turizmin içinde olan her bir birey zarar görecektir, dolayısıyla bölge ekonomisi etkilenecektir. Bu zararın önüne geçilmelidir" dedi.