Gazeta.ru’da çıkan yazıda, referandum sonuçları “Erdoğan’ın meclise karşı zaferi” olarak değerlendirildi. Bundan sonra iktidarın tek kişinin elinde olacağını öne süren gazete, mikrofonu Türkolog İlşat Sayetov’a uzattı.
Sayetov, hem geniş kitle hem elitten destek gören Erdoğan'ın, sadece halkın ekonomik durumunun kötüye gittiği durumda orta sınıfın desteğini kaybedebileceğini bildirdi. Erdoğan’ın aşırı İslamcıların sayesinde iktidarda kaldığı iddiasını kabul etmeyen uzman, "Türkiye’nin nüfusunun sadece yüzde 15’ine İslamcı diyebiliriz, ama Erdoğan’ın seçmeninin muhafazakar olduğu kesin" dedi.
Rusya Hükümeti'ne bağlı Rossiyskaya Gazeta, bundan sonra Türkiye’nin başkanlık sistemine geçeceğini yazdı. Bununla beraber İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve gazetenin deyişiyle “Kürtçü Güney-Doğu”nun referandumda “Hayır” dediğine dikkat çeken gazete, Rusya, ABD, Azerbaycan ve diğer ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının Erdoğan’ın reformlarına karşı çıktığını bildirdi.
Rossiyskaya Gazeta’ya göre işin ilginç tarafı, referandum propagandasını yapmak isteyen Türk siyasetçilere yasaklama getiren Hollanda, Almanya ve Avusturya’daki Türk diasporasının reformlara “Evet” demesi oldu.
Regnum Ajansı'na göre referandum sonuçları, Türkiye’nin zor bir döneme girdiğini gösteriyor. Ülkenin laik olmasını isteyenlerin büyük çoğu adeta CHP’ye oy vererek ana muhalefet partisine güç kazandırmış oldu. Gelişmiş iller ve “Kürt bölgeleri” de Erdoğan’ın reformlarına karşı çıktı.
Ajans, MHP ile ittifak kurarak Neo-Osmanizm gibi “hibrit” ideolojiyi benimsemekle AKP’nin hata yaptığını iddia etti. Referandum, Türkiye’nin yarısının bu ideolojiye destek vermediğini göstermiş.
Argumentı i Fakti ile Moskovskiy Komsomolets gazetelerinin yaptığı yorumlar, ceza kanununa idamın olası dönüşüne odaklandı. Gazeteler, "Erdoğan’ın bu konuyu “derhal” ilgili makamlarla görüşmek isteği, işin ciddi olduğunu gösteriyor" diye yazdı.
Moskovskiy Komsomolets böylesi bir durumda olursa AB kapısının Türkiye’ye kapanacağını öne sürdü.