Hindistan: İran’dan petrol almaya devam edeceğiz

Hindistan, ABD yaptırımlarına rağmen İran petrol almayı sürdüreceklerini açıkladı. Hindistan Petrol Bakanı Pradhan, yeni bir ödeme sistemi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, ABD Başkanı Donald Turmp’ın yaptırım uyarılarına rağmen, Hindistan’da iki petrol şirketinin İran’dan ham petrol satın alacağını söyledi.

ABD’nin 4 Kasım’da uygulamaya girecek olan İran ham petrol ihracatına ilişkin yaptırımları öncesi petrol fiyatları karışık seyrederken ABD Başkanı Donald Trump, dünya genelindeki şirket ve ülkelere, İran’dan petrol almamaları gerektiği ve İran’la işbirliği yapmaları durumunda söz konusu ülkelere de yaptırım uygulanacağı uyarısında bulunmuştu.

CNBC’de yer alan habere göre Hindistan başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen Enerji Forumu’nda konuşan Hindistan Petrol Bakanı Pradhan, Kasım ayında İran’dan petrol almaya devam edeceğini söyledi.

Pradhan, petrol alımında farklı bir ödeme sistemi oluşturmayı da hedeflendiklerini belirtti.

ABD, S-400 NEDENİYLE DE YAPTIRIM UYARISINDA BULUNMUŞTU

Hindistan, ABD'nin yaptırım uyarısına karşın Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almaya karar vermişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 5 Ekim'de ortak basın toplantısı düzenlemişti. İşbirliğinin askeri alanla sınırlı olmayacağını belirten Modi, "Yeni hedefimiz uzay alanında gelişmek ve Hindistan kozmonotlarını programlarımız çerçevesinde uzaya göndermek" demişti.

ABD ise "Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, Rusya ile CAATSA kapsamında yaptırımlara neden olacak alışverişten vazgeçme" çağrı yapmıştı. (İSTANBUL/DHA)