Hindistan'da 9 bin 'kara mantar' vakası görüldü: 'Salgın ilan edilsin'

Hindistan'da iyileşen Covid-19 hastalarında görülen 'kara mantar' vakaları 8 bin 800'ü aştı. Yerel yönetimlerden, hastalığın salgın olarak ilan edilmesi için çağrı yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Hindistan, ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı 8 bin 800'den fazla vaka kaydedildiğini duyurdu. Covid-19 nedeniyle enfekte olan kişilerde nadir görülen ve mukormikoz olarak bilinen bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 50, bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor. Doktorlar, 'kara mantarın' Covid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastaları risk grubunda görülüyor.

'İYİLEŞTİKTEN 12-18 GÜN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR'

BBC'ye konuşan doktorlar, kara mantar enfeksiyonunun, Covid-19 hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıktığını ifade etti. Kara mantar bağlantılı vakaların yarısından çoğu batı vilayetleri Gujarat ve Maharaştra'da görüldü.

En az 15 vilayette de sekiz ila 900 arası vaka bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle Hindistan'ın 29 vilayeti hastalığın salgın olarak ilan edilmesi çağrısı yaptı. Doktorlar, salgından etkilenen hastaların tedavisi için oluşturulan yeni merkezlerin hızla dolduğunu söylüyor.

'VAKALARIN ARTMASINI BEKLEMİYORDUK'

Hindistan'ın merkezindeki Indore şehrinde bulunan 1100 yataklı Maharaja Yeşwantrao Hastanesi'nde hastaların sayısı geçen hafta sekizken, cumartesi gecesi 185'e çıktı. BBC'ye konuşan hastanenin ilaç departmanı başkanı Dr. VP Pandey hastaların yüzde 80'inden fazlasının acil olarak ameliyata alınması gerektiğini söyledi. Dr. Pandey, hastanenin kara mantar hastalarının tedavisi için toplam 200 yataklı 11 merkez daha oluşturduklarını belirtip "Hasta sayısındaki bu artış kesinlikle beklenen bir durum değildi. Daha önce yılda bir ya da iki vaka görüyorduk" dedi.

'ÖLÜM ORANI YÜZDE 94'E ÇIKABİLİR'

Dr. Pandey, yalnızca Indore şehrinde en az 400 kara mantar hastası olduğunu ifade etti: "Kara mantar enfeksiyonu Covid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94'e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz."

'ÇOĞUNLUKLA ERKEKLER VE DİYABET HASTALARI YAKALANIYOR'

Dr. Pandey, şehirdeki dört hastanede yatan 201 hastadan topladığı veriler sonucunda, kara mantar hastalarının çoğunun Covid-19'dan iyileşen erkekler olduğunu söyledi. Çoğu hasta stereoid tedavisi gördü ve birçoğunda da başta diyabet olmak üzere başka hastalıklar da vardı.

Hindistan'da dört doktorun yürüttüğü ayrı bir araştırmada da, kara mantara yakalanan 100'den fazla Covid-19 hastası incelendi. Hastaların 79'unun erkek olduğu, 83'ünün de diyabet hastası olduğu görüldü. Mumbai'deki iki hastanede yapılan başka bir araştırma için de 45 kara mantar hastasının verileri analiz edildi. Bu araştırma sonucunda da hastalarının hepsinin diyabetik oldukları veya hastaneye yatırılırken diyabet hastası oldukları tespiti yapıldığı görüldü. Hastaların hepsinde kandaki şeker seviyesi çok yüksek çıktı. Kara mantar hastalarını tedavi eden göz enfeksiyonları uzmanı Dr. Akshay Nayar, "Hiçbir mukormikoz hastasının kan şekeri normal değildi" dedi.

Doktorlar, kara mantar teşhisi konan hastaların tedavisi için amfoterisin B veya 'amfo-B' olarak bilinen antifungal intravenöz (damar içi) enjeksiyonun sekiz hafta boyunca her gün yapılması gerektiğini söylüyor. İlacın iki türü mevcut: Standart amfoteresin B ve liposomal amfoteresin. (BBC Türkçe)