Hindistan'da ilk sandık çıkış anketleri 3'üncü Modi dönemine işaret ediyor

Hindistan'da nisanda bu yana devam eden genel seçim sürecinin sonunda yapılan ilk sandık çıkış anketleri, Başbakan Modi'nin ittifakı NDA'nın hükümeti kuracak çoğunluğu elde edebileceğini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Hindistan'da yaklaşık 6 haftadır devam eden ve yedi aşamada yapılan genel seçim süreci bugün sona erdi. Seçim sonuçlarının 4 Haziran'da açıklanması beklenirken, iki sandık çıkış anketinin sonuçları, Başbakan Narendra Modi'nin liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi (BJP) ve beraberindeki ittifakın çoğunluğu kazanacağını gösterdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hindistan'ın NDTV kanalı, bugün sandık çıkış anketlerinin bir özetini yayınladı. Sonuçları paylaşılan iki anket, iktidardaki Ulusal Demokratik İttifak'ın (NDA) 543 sandalyeli parlamentoda 350'den fazla sandalye kazanabileceğini ortaya koydu. İttifakın hükümeti kurabilmesi için mecliste en az 272 sandalyesi olması gerekiyordu. NDA, 2019 yılında yapılan seçimde 353 milletvekili kazanmıştı. 

MUHALFETE GÖRE ANKET SONUÇLARI 'ÖNCEDEN BELİRLENİYOR'

Sonuçlara göre, Rahul Gandhi'nin Kongre Partisi'nin liderlik ettiği 'INDIA' (Hindistan) ittifakının, seçim sonuçları kesinleştiğinde 120'den fazla vekil çıkarması bekleniyor. 

Öte yandan, Reuters'ın dikkat çektiği üzere, Hindistan'daki sandık çıkış anketleri, zaman zaman seçim sonuçları konusunda yanlış öngörülerde bulunabiliyor. Analistlere göre, aynı zamanda dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan gibi geniş ve çeşitliliğin fazla oldu bir ülkede bu sonuçların doğru şekilde tahmin edilmesi bir zorluk teşkil ediyor. Bugünkü sandık çıkış anketlerinin yayınlanmasından önce konuyu değerlendiren muhalefet, bu sonuçların 'önceden belirlenmiş' olduğu iddiasında bulundu. Diğer televizyon kanallarının da günün ilerleyen saatlerinde kendi sandık çıkış anketlerini paylaşması bekleniyor. 

Bu sonuçlara göre, 73 yaşındaki Başbakan Modi, bu göreve üçüncü kez gelebilir. Böyle bir durumda, Modi, Hindistan'daki bağımsızlık hareketinin önemli figürlerinden biri olan eski başbakan Jawaharlal Nehru'dan sonra üç dönem başbakanlık yapan ikinci isim olacak.

SEÇİM SÜRECİ 19 NİSAN'DA BAŞLADI

Hindistan'da 19 Nisan'da başlayıp 1 Haziran'a kadar süren seçimler kapsamında yaklaşık 968 milyon seçmen, Halk Meclisi üyelerini belirlemek için oy kullandı.Son seçimlerden galip çıkan Modi, başında olduğu BJP liderliğinde kurulan NDA ile birçok muhalefet partisinin 'Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA)' adı altında toplandığı geniş koalisyona karşı yarıştı. Seçmenler, ülkedeki 28 eyalet ile 'Birlik Toprakları' adı verilen sekiz özel yönetim bölgesini kapsayan 7 aşamalı genel seçimler çerçevesinde 19 ve 26 Nisan'da, ayrıca 7, 13, 20, 25 Mayıs ve 1 Haziran'da oy verdi. Sonuçlar 4 Haziran'da açıklanacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)