Hiroşima'nın yıldönümünde 'İsrail' tepkisi: Utanç verici...

ABD'nin Hiroşima'ya atom bombasını atmasının yıldönümünde düzenlenen törenlere İsrail'in davet edilmesi tepki çekti. Filistin'in Japonya Temsilcisi, bu durumun adalet ilkesine ters düştüğünü söyledi.

Abone ol

DUVAR - Japonya'da eylemciler, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yıl dönümünü dolayısıyla kentte düzenlenen anma törenine İsrail'in davet edilmesine tepki gösterdi. Kyodo News'un haberine göre, Hiroşima'da Filistin'i destekleyen yaklaşık 100 eylemci, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in anma törenine davet edilmesini kınadı.

'HİROŞİMA'NIN TEMSİL ETTİĞİ ADALET İLKESİNE TERS DÜŞÜYOR'

Gazze'nin özgürleşmesi çağrısında bulunan aktivistler, nükleer silahsızlanmayı savunan Hiroşima'da anma törenine İsrail'in katılmasını eleştirdi. Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siam, "barışın sembolü" olarak nitelendirdiği Hiroşima'da, kurbanların dışlanmasından duyduğu hayal kırıklığı ve hüsranı dile getirdi. Siam, İsrail'in davet edilmesinin Hiroşima'nın temsil ettiği adalet ilkesine ters düştüğünü vurguladı.

'MÜCADELEYE BİR İHANET'

Aktivistlerden Masae Yuasa, İsrail'in davet edilmesini, kalıcı dünya barışını savunan Hiroşima'nın mücadelesine "ihanet" olarak değerlendirdi. Mitsuko Yamaguçi de İsrail'in anma törenine davet edilmesini "utanç verici" olarak değerlendirirken, bu davetin, "Hiroşima'nın Gazze'de olanları kabul ettiği anlamına geldiğini" söyledi.

Hiroşimalı yetkililer, Japon hükümetince tanınmaması ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmamasını gerekçe göstererek Filistinli yektilileri törene davet etmemişti.

Öte yandan, ABD'nin Nagazaki'ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos'taki anma törenine İsrail'in davet edilmeyeceği açıklanmıştı. Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro,Gazze'deki vahim insani durumun ve kamuoyunun saldırılara ilişkin protestolarının, anma törenini sekteye uğratabileceği endişesiyle bu kararı aldıklarını belirtmişti.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ'DE ON BİNLERCE ÖLÜ

ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945'te 08.15'te, "küçük çocuk" (little boy) isimli bombayı 255 bin kişinin yaşadığı Hiroşima'ya bıraktı. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden 13 bin TNT kuvvetindeki uranyum katkılı bomba, 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti. Şehirdeki 90 bin binanın 60 binden fazlası yerle bir oldu.

Bombanın merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşurken ilk aşamada 80 bin, 1945 yılının sonuna doğru ise 200 bin insan öldü. Çok sayıda kişi tıbbi destek alamadan hayatını kaybetti. Hiroşima'ya yardıma gidenler de patlama sebebiyle oluşan radyoaktif yağmura maruz kalarak yaşamını yitirdi.

Bombanın yaydığı radyasyon sebebiyle sonraki yıllarda da ölümler devam etti ve atom bombasının etkileri uzun yıllar sürdü. ABD, dünyada ilk kez atom bombası kullanan ülke olarak tarihteki kayıtlara geçti.

ABD, Hiroşima'dan 3 gün sonra, 9 Ağustos 1945'te saat 11.02'de Nagazaki'ye "şişman adam" (fat man) isimli bombayı attı. O dönem nüfusu 240 bin olan Nagazaki'de 74 bin kişi öldü, şehirdeki binaların yüzde 36'sı tamamen yok oldu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)