Hişyar Özsoy: Kürtçe anons yapılırsa uçak düşer mi?

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy Meclis’te ‘üç uçak hikayesi’ anlattı, uçaklarda Kürtçe anons yapılmamasına tepki gösterdi.

Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda Milli Eğitim ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçelerine ilişkin görüşmeler yapıldı. Meclis kürsüsünden konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ‘Üç uçak’ hikayesi anlatacağını söyledi.

Türkiye’de son dönemde bazı uçakların konuşulduğunu ifade eden HDP’li Özsoy, ilk hikayenin öznesi olarak ‘kara para aklama’ suçlamasıyla ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağını işaret etti. Özsoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu uçağa bindiği fotoğrafı hatırlattı.

‘BREZİLYA’DA İÇİNDEN 1,3 TON PUDRA ŞEKERİ ÇIKTI’

Özsoy’un anlattığı ikinci uçak hikayesi ise Brezilya’da içerisinde uyuşturucu yakalanan ACM Holding’e ait uçak oldu. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde satın alınan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kullanılan uçağın holdinge satışının ardından ele geçirilen uyuşturucuları hatırlatan HDP’li Özsoy, “Brezilya'da içinden 1,3 ton pudra şekeri çıktı. Uçakta olan tek İspanyol yolcu bir müddet sonra öldü, Türk pilot şu an içeride ama şu ana kadar bu uçağın akıbetiyle ilgili Türkiye'den kimse bir şey söylemiyor” dedi. Özsoy, ele geçirilen uçağın Brezilya’da kamulaştırıldığını, kimseden de “çıt” çıkmadığını ifade etti.

ÜÇÜNCÜ UÇAK: İNSAN KAÇAKÇILIĞI

HDP’li Özsoy’un anlattığı üçüncü uçak hikayesi ise Türk Hava Yolları’na ilişkin oldu. THY’nin yaz boyunca Belarus’a “ha bire” yolcu taşıdığını, Avrupa Birliği’nin Türkiye'yi "Yapmayın, siz VIP usulü insan kaçakçılığı yapıyorsunuz" ifadeleriyle uyardığını belirten HDP’li Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“’Hayır, biz yapmıyoruz’ dediler. En sonunda, Avrupa Birliği yetkililerinin Türk Hava Yollarına ‘Avrupa Birliği ülkelerine yasak getiririz, giremezsiniz’ dedikleri noktada, Türk Hava Yolları Irak'tan, Suriye'den ve Yemen'den Minsk'e giden yolcuları yasakladığını söyledi. 3 tane ilginç uçak hikâyesi var karşımızda arkadaşlar. Bu uçak hikâyelerini hani biraz latife, biraz ironi, biraz retorik olsun diye söylüyorum ama Türkiye'de, iktidarın içinde, etrafında dönen ne kadar çok tuhaf, kirli ilişkinin olduğunu gösteriyor. Kara para aklama mı dersiniz, kokain mi dersiniz, insan kaçakçılığı mı dersiniz, neredeyse her şey var.”

‘KÜRTÇE ANONS YAPARSANIZ UÇAK MI DÜŞER’

Konuşmasının devamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na seslenen HDP’li Özsoy sürekli olarak Diyarbakır ve Bingöl’e gittiğini bu yolculuklarda Türk Hava Yolları’nın ve Anadolu Jet’in uçaklarında sürekli Arapça, İngilizce ve Türkçe anons yapıldığını söyledi. Bingöl’ün yüzde 70-80’inin Zazaca, Diyarbakır’da ise Kurmanci ve Kürtçe konuşulduğunu hatırlatan HDP’li Özsoy, "Ben şimdi düşünüyorum, Türk Hava Yollarının en azından bizim o taraflara giden uçaklarında Zazaca, Kürtçe bir anons yaparsanız uçak mı düşer, devlet mi yıkılır ya? Gerçekten bunu defalarca söylüyoruz, siz de not alın lütfen; Bingöl eski Milletvekili, şimdi Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy'un böyle bir talebi açık, net, biz Bakanlığımıza yapıyoruz. Lütfen, saraydaki yetkililerle birlikte düşünün, buna bir çözüm getirin, ayıptır” diye konuştu.