Hizbullah İran yakıtını Lübnan'a getirdi: ABD yaptırımları çekincesi

Lübnan'ın akaryakıt krizine karşı Hizbullah'ın İran'dan talep ettiği yakıtları taşıyan konvoy Suriye sınırından ülkeye giriş yaptı. İran yakıtının ABD yaptırımlarına neden olabileceği tartışılıyor.

Abone ol

DUVAR - Lübnan'ın içinde bulunduğu akaryakıt krizi dolayısıyla Hizbullah, bir süredir gündemde olan İran'dan ülkeye yakıt getirilmesini sağladığını açıkladı. Hizbullah'ın bu hamlesi muhaliflerinin 'ABD yaptırımları' eleştirileri gölgesinde gerçekleşti. Lübnan'daki çoğunlukla Şii nüfusun oy verdiği partilerden biri olan Hizbullah, özellikle silahlı gücü dolayısıyla da ülkede önemli bir role sahip.   

'NASRALLAH KUŞATMAYI KIRDI'

Hizbullah'ın kanalı Manar TV'ye göre Suriye yoluyla yaklaşık 20 tankerlik İran yakıt konvoyu Lübnan'a giriş yaptı. Örgüt pazar günü yakıt taşıyan geminin Suriye'ye demir attığını belirtmişti. Bugün ise Lübnan'ın kuzeydoğusundaki El Ayn yakınlarından tankerler giriş yaptı. Yollarda ise 'Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın kuşatmayı kırdığını' söyleyen İngilizce pankartlara rastlanması ise dikkat çekti. Diğer Hizbullah posterlerinde ise İran ve Suriye'ye teşekkürler yer aldı.

Lübnan ekonomisinin 2019 yılında çökmesi ve ülkedeki para biriminin yaklaşık %90 oranında değer kaybetmesiyle birlikte enerji krizi de kritik bir aşamaya ulaştı. Ülke nüfusunun ciddi bir kesimi yoksullaşırken ekonomik kriz aynı zamanda elektrik ve akaryakıt kaynaklarına ulaşımı neredeyse olanaksız kıldı. Öyle ki dibe vuran Lübnan lirası nedeniyle hayati ürünlerin ithalatı imkansız hale gelirken hastaneler dahi elektrik kaynaklarına ulaşamaz duruma geldi. Özellikle geçtiğimiz aylarda enerji krizinin doruk noktasına ulaşmasıyla birlikte Hizbullah, sonucu ne olursa olsun Lübnan için İran'dan yakıt getirteceklerini söylemişti. Tahran ile yakın ilişkileri bulunan Hizbullah, İsrail tarafından özellikle Suriye'de sıkça hedef alınıyordu. Taraflar daha önce doğrudan da karşı karşıya gelmişti.   

İKİNCİ GEMİ GELİYOR

Nasrallah, ikinci geminin Suriye'deki Baniyas limanına birkaç gün içerisinde ulaşacağını söyledi. İran'dan gelen geminin Beyrut yerine Suriye'de demir atmasının, Lübnan'ın yaptırımlardan etkilenmemesi ve Hizbullah'ın müttefikleriyle arasını açmaktan çekinmesinden dolayı gerçekleştiği belirtiliyor. ABD yönetimi her ne kadar İran'ın petrol satışları konusunda yaptırım kararlarını sürdürse de Lübnan örneğinde henüz bir yaptırım uygulama açıklaması yapmış değil. Washington Hizbullah'ı 'terör örgütü' olarak görüyor. (DIŞ HABERLER)