Hizbullah, lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in saldırısında öldüğünü doğruladı

Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Nasrallah'ı öldürdüğünü açıklamıştı.

Abone ol

DUVAR - Hizbullah, İsrail'in dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında öldürdüğünü iddia ettiği Genel Sekreteri Hasan Nasrallah hakkında açıklama yaptı. Hizbullah, açıklamasında, Nasrallah'ın hayatını kaybettiğini doğruladı. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, bundan sonra da Gazze ve Filistin'e destek ve Lübnan ile kararlı ve onurlu halkının savunulması için düşmana karşı cihadın sürdürüleceği' ifade edildi.

Nasrallah'la birlikte diğer bazı Hizbullah yetkililerinin de öldürüldüğüne işaret edilen açıklamada, kendisi dışındaki isimlere yer verilmedi. Öte yandan, Nasrallah'ın ölümünün doğrulanmasının ardından Hizbullah'ın El Manar televizyonunda Kuran okunmaya başladı.

HAMAS: SADECE DİRENİŞİ GÜÇLENDİRECEKTİR

Hasan Nasrallah'ın ölümünün doğrulanmasının ardından Hamas'tan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Hamas, Nasrallah'ın öldürülmesinin 'sadece direnişi güçlendireceğini' belirtti. Açıklamada, Nasrallah için Hamas yas tuttuğu da ifade edildi.

İsrail'in saldırısıyla, tüm uluslararası değer, norm ve sözleşmeleri hiçe saydığı aktarılan Hamas açıklamasında, 'Nasrallah'ın öldürülmesinin uluslararası barış ve güvenliği açıkça tehdit eden İsrail'in vahşetini bir kez daha kanıtlayan, korkak bir terör eylemi olduğu' değerlendirmesinde bulunuldu. Hamas'ın Hizbullah ile dayanışma içinde olduğu vurgulanan açıklamada ayrıca Lübnan ve Filistin'e yapılan saldırılardan doğan sonuçların tüm sorumluluğunun İsrail ve ABD'ye ait olduğu kaydedildi.

İSRAİL: HİZBULLAH KARARGAHI MEŞRU BİR HEDEFTİ

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise açıklamasında, Hizbullah lideri Nasrallah'ın öldürüldüğü Beyrut'taki Hizbullah merkez karargahının 'uluslararası hukuka göre meşru bir hedef olduğunu' savundu. Hagari, İsrail'in merkezinde 1000'den fazla insanını bir araya gelemeyeceği şekilde sivillere yönelik daha sıkı yönergeler getirildiğini söyledi.

SAVUNMA BAKANI: SAVAŞIMIZ LÜBNAN HALKIYLA DEĞİL

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Nasrallah'ın ölümünün doğrulanmasının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in savaşının 'Lübnan halkıyla olmadığını' savundu. Gallant, "O (Nasrallah) binlerce İsraillinin ve yabancı vatandaşın katiliydi. Binlerce İsraillinin ve diğer vatandaşların hayatına doğrudan bir tehditti... Lübnan halkına şunu söylüyorum: Savaşımız sizinle değil. Değişimin zamanıdır" ifadelerini kullandı. 

IRAK'TA NASRALLAH İÇİN 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Öte yandan, Irak'ta Lübnan Hizbullah'ının Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail saldırısında öldürülmesi nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi. Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin Nasrallah'ın öldürülmesinden dolayı ülkede 3 gün yas ilan ettiği belirtildi. Irak Ulusal Şii Akımı lideri Mukteda es-Sadr da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hasan Nasrallah'ı anarak, 3 günlük yas ilan ettiğini duyurdu.

İRAN: DİRENİŞ BUNDAN SONRA DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in dün Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiğinin açıklanması sonrasında İran'dan ilk açıklama Stratejik İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Zarif'ten geldi. Açıklamasında Nasrallah'a övgüde bulunan Zarif, Lübnan halkı ve hükümetine başsağlığı diledi.

İsrail'in bölge ve dünya için tehdit oluşturduğuna işaret eden Zarif, "Kuşkusuz (İsrail Başbakanı) Netanyahu ve İsrail'in kaotik planı bölge ve dünyada başarısız olacak ve onların vahşetine karşı oluşan direniş bundan sonra daha güçlü bir şekilde devam edecektir" dedi.

PEZEŞKİYAN: AMERİKALILAR DA KENDİLERİNİ AKLAYAMAYACAK

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın kaybettiğinin açıklanması sonrasında yazılı açıklama yayımladı. Açıklamasında Nasrallah'a İsrail'e karşı mücadelesi nedeniyle övgüde bulunan Pezeşkiyan, 'Siyonistlerin terör saldırısının direniş ailesini her zamankinden daha güçlü hale getireceğini' ifade etti.

Saldırıyla ilgili İsrail'i açık bir şekilde destekleyen ABD'yi suçlayan Pezeşkiyan, "Uluslararası toplum, bu terör saldırısının emrinin New York'tan verildiğini unutmayacak ve Siyonistlerle suç ortaklığı yapan Amerikalılar da kendilerini aklayamayacaktır" dedi. 

Ne olmuştu?

İsrail, bugün yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye gerçekleştirdiği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdüklerini iddia etmişti. 

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın kurucu liderlerinden ve mevcut Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük" ifadelerine yer verilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)