Hollanda Ermeni soykırımını bugün oyluyor

Hollanda parlamentosu bugün, Ermeni soykırımını resmen tanımaya hazırlanıyor. Oylanacak önergede, 'parlamentonun Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmaması' isteniyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle diplomatik ilişkileri askıya alan Hollanda'da parlamento, 1915 olaylarının resmen soykırım olarak tanınması ve Ermenistan'daki soykırım anmalarına temsilci gönderme çağrısı yapan iki önergeyi bugün oylayacak. Önergeler, koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik (CU) partisi tarafından geçen hafta parlamentonun alt kanadına (Tweede Kamer) sunulmuştu. Hollanda Başbakanı Mart Rutte liderliğindeki koalisyonun, Türkiye'nin tepkisini çeken önergelere destek verdiği belirtiliyor.

'SOYKIRIM, BELİRSİZLİĞE YER BIRAKMADAN TANINSIN'

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, önergelerden ilki 'parlamentonun Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını' teklif ediyor. Hollanda 2015'te kabul edilen bağlayıcı bir yasa tasarısında '1'inci Dünya Savaşı'nda Süryanilere, Rumlara ve Ermenilere yapılan soykırım' zımnen tanımıştı. Hükümet ise o tarihten bu yana 'soykırım' demek yerine 'soykırım meselesi' ifadelerini kullanmayı tercih ediyordu.

Soykırım bilmecesi: Hollanda dün ne yaptı?

'ERİVAN'A BEŞ YILDA BİR TEMSİLCİ'

Bugün oylanacak ikinci önerge ise hükümetin "ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her beş yılda bir Erivan'daki Ermeni soykırımını anma etkinliklerine temsilci göndermesini" talep ediyor.

TÜRKİYE NE TEPKİ VERDİ?

Hollanda medyasındaki haberler ve parlamentodaki önerge hazırlıkları nedeniyle Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, geçen hafta Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin bağımsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifine Hollanda'nın da destek vermesini önererek, "Hollanda'nın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'na da iletilmiştir" demişti.

Dünya genelinde şu ana kadar Almanya dâhil, 20'yi aşkın ülkenin parlamentosu 1915 olaylarını açıkça "soykırım" olarak tanıyan yasa ya da karar çıkardı. (Duvar, Deutsche Welle Türkçe)