Hollanda mahkemesi: Malezya Havayolları uçağını Rus füzesi vurdu

Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının 2014 yılında Ukrayna'nın Donetsk kentinde düşürülmesine ilişkin davada karar bugün açıklandı.

Abone ol

DUVAR - Hollanda Lahey Bölge Mahkemesi, 2014 yılında Malezya Havayolları’na ait MH17 uçağını düşüren füzenin, Rusya yanlısı milis güçlerinin kontrolündeki yerden fırlatıldığı sonucuna vardı, 3 kişiye müebbet hapis cezası verildi.

Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı Ukrayna’nın doğusunda bir füze tarafından düşürülmüştü. Olayda 298 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetmişti. 

DW Türkçe'deki habere göre Malezya Havayolları'na bağlı MH17 sefer sayılı yolcu uçağının 17 Temmuz 2014 tarihinde Ukrayna semalarında düşürülmesiyle ilgili davada karar açıklandı. Lahey Bölge Mahkemesi'nde görülen davada gıyaben yargılanan iki Rus ve bir Ukrayna vatandaşı suçlu bulundu. Üç kişi müebbet hapis cezasına ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına 16 milyon euro tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkemenin suçlu bulduğu Rus vatandaşları İgor Girkin ve Sergey Dubinski'nin eski istihbarat görevlisi ve Ukraynalı Leonid Harçenko'nun ise Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri olduğu belirtiliyor.

Mahkeme Başkanı Hendrik Steenhuis savcıların mahkemeye sunduğu delillerin uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından bir tarım arazisinden Buk füzesiyle vurulduğunu ispatladığını söyledi.

DÖRDÜNCÜ SANIK BERAAT ETTİ

Davada yargılanan Rusya uyruklu dördüncü sanık Oleg Pulatov hakkında ise mahkeme beraat kararı verdi.

Mart 2020'de görülmeye başlayan davada dört sanıktan hiçbiri hakim karşısına çıkmadı. Şahısların Rusya'da olduğu tahmin ediliyor. Mahkemenin kararına temyiz yolu hem savunma hem de iddia makamı için açık.

Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na giden Malezya Havayolları'na ait uçak Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Hrabove köyü yakınlarına düşmüştü. Boeing 777 tipi uçakta bulunan 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı. Ölenlerin büyük çoğunluğu Hollanda vatandaşıydı.

RUSYA İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Moskova yönetimi ise, olayda hiçbir Rus silahının kullanılmadığını savunuyordu.

Ukrayna hükümetinin daha sonra yayınladığı görüntülerde, Rus yapımı bir BUK füzesinin aynı gün Rusya-Ukrayna sınırından geçtiği görülmüştü. Ekim 2015’te Hollanda Uçuş Güvenliği Kurumu, uçağın bir BUK füzesiyle vurulduğunu doğrulamıştı.

Eylül 2106’da da Hollandalı, Avustralyalı, Belçikalı, Malezyalı ve Ukraynalı yetkililerden oluşan Ortak Soruşturma Ekibi benzer bir sonuca varmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise BBC’ye yaptığı açıklamada “Söylediklerini nihai gerçek olarak kabul edemeyiz. Bahse girerim siz de herhangi bir kanıt görmemişsinizdir” demişti. (HABER MERKEZİ)