Hollanda saldırganı Gökmen Tanış'ın eski sevgilisi: Polisi çok kez uyardım!

Hollanda, bir tramvayda üç kişiyi öldüren Türkiye doğumlu Gökmen Tanış'ın bu cinayetleri niçin işlediğini araştırıyor. Tanış'ın eski sevgilisi, "Psikolojik sorunları vardı. Polisi defalarca uyardım" dedi.

Abone ol

DUVAR - Hollanda'nın Utrecht kentinde dün bir tramvayda ateş açarak üç kişiyi öldüren, beş kişiyi yaralayan Türkiye doğumlu Gökmen Tanış hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Eski sevgilisi olduğunu söyleyen bir kadın ve ailesi, Tanış'ın psikolojik sorunlar yaşadığını ve eyleminin terör saldırısı olmadığını savundu.

ESKİ SEVGİLİSİ: TERÖRİST DEĞİL PSİKOPAT

Hollanda medyasında yer alan haberlere göre Tanış, adı 'Angelique' olarak verilen eski sevgilisine cinsel saldırıda bulunma suçlamasıyla iki hafta önce hâkim karşısına çıktı. Angelique ise Hollanda gazetesi Algemeen Dagblad ile söyleşisinde, Tanış hakkında karanlık bir tablo çizdi; polisi uyardığını açıkladı. Tanış ile sekiz yıllık bir ilişki yaşayıp ayrıldığını söyleyen Angelique, "Saldırının onun dini ile ilgisi yok. O bir terörist değil, psikopat. Polisi bunun için çoğu kez uyardım. Keşke beni dinleselerdi" diye konuştu.

'POLİSTEN KORUMA İSTEDİM'

"Ben Tanış hakkında tecavüzden dolayı suç duyurusunda bulundum. Tanış deli birisi, tam bir suç makinesi, polisi uyarmama rağmen Tanış'ın elini kolunu sallayarak dolaşmasının neticesi bu acı tablo" diye konuşan eski sevgili, sözlerine şöyle devam etti: "Tanış bir psikopat, uyuşturucu madde kullanıcısı. Ama asla bir terörist değil ancak her türlü suçu mevcut. Silahlı saldırısının ardında Tanış'ın şüpheli zanlı oluğunu duyar duymaz polisi giderek koruma talebinde bulundum. Beni öldüreceğinden ve aradığından dolayı korku anlar yaşadım. Polis ise yardımcı olacağı yerde beni sorguya çekip Tanış’ı ne kadar tanıyıp tanımadığımı sorguladı. Ben bir kurbanım, polisin bu duruşu beni üzdü ve bu utanç verici."

Tanış’ın gözaltına alınıp polis binasına getirildiği esnada orada olduğunu söyleyen Angelique, "Sorgulanmam esnasında Tanış’ın gözaltına alınıp polis binasını getirildiğini tanık oldum. Çünkü ben de o zaman polis binasındaydım. Akşam üstü eve gitmeme izin verildi. Tanış ile sekiz yıllık ilişkimiz oldu. Tanış bir evlilik geçirdi. 11 Temmuz 2017’de Tanış tarafından tecavüz edilmem nedeniyle polise suç duyurusunda bulundum ve aynı zamanda tartaklandığımı belirttim. Beni evimi ateşi vermekle tehdit etti. Kısa bir zaman önce beni tecavüz ettiği için mahkemeye yargı önüne çıkı. Mahkemenin kararı henüz açıklanmadı. Polis sözümü dinlemiş olsaydı 3 kişi Tanış’ın silahlı saldırısında hayatını kaybetmezdi. Bir suç makinesini başıboş bırakıp sonra silahlı saldırısı sonrasında terör saldırısı olabilir diye açıklamada bulunmak saçma sapan" dedi.

AMCASI: GÖNÜL İŞİ OLABİLİR

Tanış'ın Hollanda'da yaşayan amcası Mahmut Tanış ise yeğeni ile uzun yıllar görüşmediğini belirterek 'saldırının gönül işinden' kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

Kayseri'de yaşayan baba Mehmet Tanış da oğlu ile 10 yıldır görüşmediğini söyledi; "10 yıldır oğlumun kimlerle görüştüğünü bilmiyorum. Tanıdığım kadarı ile işten eve ve evden işe gidip gelen birisi ve böyle bir saldırı gerçekleştirecek birisi değil" dedi.

IŞİD VE ÇEÇENİSTAN İDDİASI

Tanış'ın IŞİD ile bağlantısı olduğu ve daha önce Çeçenistan'a gidip savaştığı da iddia edilmişti. BBC Türkçe'nin Hollanda muhabiri Yusuf Özkan'ın görüştüğü bir kaynak, IŞİD ile bağlantısı olduğu için Tanış'ın birkaç sene önce tutuklanıp bırakıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı da, Tanış'ın Hollanda'da yaşayan kardeşlerinden birinin Çeçenistan'a gittiği ve burada tek gözünü kaybettiği bilgisini geçti.

HENÜZ SAVCILIĞA SEVK EDİLMEDİ

Utrecht kentinde bir tramvayda yolculara ateş açtıktan sonra çaldığı bir kırmızı Renault Clio ile olay yerinden kaçan Tanış, polis operasyonu ile yakalanmıştı. Polis soruşturması devam ederken, cinayet suçlaması ile gözaltında tutulan Tanış'ın Hollanda yasalarına göre perşembe gününe kadar savcılığa sevk edilmesi gerekiyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise saldırının sebebinin halen belirsiz olduğunu, birçok soru işareti ve iddianın bulunduğunu söyledi. (AA)