Homofobik metropolite hapis cezası

LGBTİ+ bireylere yönelik hakaretleriyle tartışmaların odağına yerleşen Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin üst düzey yetkilisi Kalavrita Metropoliti Amvrosios istifasını sundu. Amvrosios, halk arasında kin ve düşmanlık hisleri yaratma ve yayma suçundan Aigio’da çıkarıldığı mahkemece 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Din adamı üç yıl içerisinde benzer suç işlerse hapse girecek.

Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan’da 2015 yılından bu yana homofobik açıklamaları ile gündeme damgasını vuran, bağımsız Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin üst düzey yetkilisi Kalavrita Metropoliti Amvrosios, halk arasında kin ve düşmanlık hisleri yaratma ve yayma suçundan Aigio’da çıkarıldığı mahkemece 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Din adamı üç yıl içerisinde benzer suç işlerse hapse girecek. Cezanın açıklanmasından kısa bir süre sonra Amvrosios Kalavrita Metropoliti görevinden istifa etti. Böylece Amvrosios modern Yunanistan tarihinde görevinden istifa eden ender din adamlarından birisi oldu.

ALTIN ŞAFAK İLE YAKIN İLİŞKİLER

Amvrosios’u hukuk ile karşı karşıya getiren gelişmeler din adamının eşcinsel bireylere karşı yönelttiği suçlamalar, kin ve öfke dolu açıklamalarla başladı. Eski Kalavrita Metropoliti ayrıca, aşırı sağcı Altın Şafak ile de yakın ilişkiler içerisine girdi.

Kilisedeki ayinler sonrası halka seslenen Amvrosios, LGBTİ+ bireylere yönelik sözlü tacizlerde bulundu ve hakaretler yağdırdı. Aynı şekilde, Amvrosios yabancıları ve mültecileri de hedef tahtasına koydu. Eski din adamı kendisine yöneltilen “faşizm” suçlamalarını ise dolaylı yoldan kabul etti.

KİLİSE RAHATSIZ

Amvrosios’un açıklamaları ve tavrı Yunanistan Ortodoks Kilisesi içerisinde de büyük rahatsızlık yarattı. Kilisenin liderliği Amvrosios’un açıklamalarını desteklemezken bazı kilise mensupları söz konusu din adamının görevinden uzaklaştırılması gerektiği savını ileri sürdü.

HAKARETLERE DEVAM EDİYOR

En nihayetinde, mahkemenin kendisine verdiği üç yıllık hapis cezası sonrasında Amvrosios Kalavrita, Metropoliti vasfından istifa ettiğini açıkladı. Ancak bu istifa kararına rağmen, Yunanistan televizyonlarında boy göstermeye devam eden Amvrosios, LGBTİ+ bireylere hakaretler yağdırmaya devam ediyor.

KIBRIS'TA AYNI VAKA

Yunanistan’daki gelişmelere paralel olarak Kıbrıs Ortodoks Kilisesi de LGBTİ+ bireyleri hedef alan bir metropolit ile çalkalanıyor. Cinsel tercihleri nedeniyle insanlara hakaretler yağdıran Morfou Metropoliti Neofitu hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti mercileri araştırma başlatırken, kilise içerisindeki tartışmalar da büyüyor. Kıbrıs Kilisesi içerisindeki çalkantı yeni başpiskopos seçiminin gündem maddesine dönüşmeye başladığı bir sürece denk geliyor.