Hong Kong'da Çin'in yasa tasarısı protesto edildi
Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, Çin'in 'ulusal güvenlik yasasını' protesto eden binlerce kişi bir araya geldi, polis yetkilileri eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Yarı özerk Hong Kong'da, Pekin yönetiminin istihbarat birimleri oluşturmasına izin verecek tasarıyı protesto eden 16 yaşındaki Twinnie, "Polisin daha fazla kontrolden çıkmasından endişe duyuyorum" dedi.
DUVAR - Pekin yönetiminin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde özerklik ve sivil özgürlükleri kısıtlayacak 'ulusal güvenlik yasasına' karşı tepkiler büyüyor. Çin güvenlik güçlerine Hong Kong'da idari yetki verilmesinin önünü açan yasa taslağını protesto etmek için binlerce kişi Hong Kong sokaklarında bir araya geldi.
Hong Kong'un yasama organı göz önünde bulundurmaksızın Pekin yönetimine 'terör bağlantılı ve ayrılıkçı eylemlere karşı' müdahale yetkisi sağlayacak tasarıyı protesto eden binlerce kişi alışveriş bölgesi Causeway Bay'de toplandı. Hong Kong polisi, Çin'in yeni 'ulusal güvenlik yasasına' karşı protesto düzenleyen binlerce kişiye biber gazıyla saldırdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde polislerin protestoculara tazyikli su sıktığı kaydedildi.
'HONG KONG'U KURTARIN'
Korona virüsü salgınının patlak vermesinden bu yana Hong Kong'da düzenlenen en büyük protestoda eylemciler, "Hong Kong'u kurtarın" sloganlarıyla yürüdü. Polis yetkililerin açıklamasında ise 'göstericilerin güvenlik güçlerine sert nesneler attığı' belirtildi.
'POLİS DAHA FAZLA KONTROLDEN ÇIKABİLİR'
Protestoya katılan 16 yaşındaki ortaokul öğrencisi Twinnie, "Yeni kanun uygulamasından sonra, daha önce suçlanan kişilerin peşine düşmelerinden ve polisin daha fazla kontrolden çıkmasından endişe duyuyorum" dedi. Twinnie, "Tutuklanmaktan korkuyorum ama yine de dışarı çıkıp Hong Kong'un geleceği için protestoya katılmam gerekiyor" ifadelerini kullandı.
30 yaşındaki Chan ise, "Tutuklanma riskim olsa bile son nefesime kadar protesto edeceğim" dedi. 'Evini korumak için' protestolara katıldığını söyleyen 75 yaşındaki Hui, "Çin Komünist Partisi'nin binlerce suçuna şahit oldum, Hong Kong'a kaçtım çünkü 'tek ülke iki sistem' bildirgesine inandım" dedi.
ULUSLARARASI TEPKİ
Hong Kong lideri Carrie Lam, uluslararası çağrılara rağmen Çin’in Ulusal Halk Kongresi’nin (NPC) yasa tasarına destek vermiş, Pekin yönetiminin uygulayacağı yasanın ‘bağımsız yargıyı’ etkilemeyeceğini savunmuştu.
Dünya genelinde ise Pekin yönetiminin kanun tasarısı tepki çekmişti. İngiltere, Kanada ve Avustralya hükümetlerinin ortak açıklamasında, Hong Kong'un özerkliğinin tehlike altında olduğu belirtilmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ve Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne'in açıklamasında, tasarının 'tek ülke iki sistem' ilkesine aykırı olduğu aktarılmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Hong Kong’un özerkliğinin sonu olur" diyerek tasarıya karşı çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)