HSK seçiminde uzlaşma sağlandı

Cumhur ve Millet İttifakı anlaştı, HDP komisyon toplantısına katılmadı.

Abone ol

ANKARA - Meclis'in seçeceği Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 7 üyesi için Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı partileri arasında uzlaşma sağlandı.

7 üyenin 4'ü AK Parti ve MHP gruplarının önerdiği isimler arasından, 3'ü ise Millet İttifakı'nın önerdiği isimlerden seçilecek.

Bu duruma tepki gösteren HDP ise seçimlerin yapılacağı Karma Komisyon toplantısına katılmadı.

118 BAŞVURU YAPILDI

HSK üyeliği için 118 başvuru yapıldı. Kurulan alt komisyon başvuruları kriterlere göre inceledi. 3 kişi kriterlere uygun bulunmadı.

Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon 7 üye için 21 isim belirleyerek Genel Kurul'a gönderecek. Meclis Genel Kurulu gelecek hafta bu isimler arasından 7 kişi seçecek.

ADAYLAR BELLİ OLDU

Meclis'in seçeceği HSK üyeleri için Karma Komisyonda seçim yapıldı. 118 aday adayı arasından 21 isim belirlendi. 21 aday adayı arasında genel kurulda 7 isim seçilecek. 

BEŞTAŞ: ARTIK HSK KARARLARINDA MİLLET İTTİFAKI'NIN DA İMZASI OLACAKTIR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HSK seçimlerine ilişkin TBMM’de açıklama yaptı. HDP’nin HSK seçimlerine katılmayacağını belirterek şunları söyledi:

"Adalet ve Anayasa Komisyonu üyesi milletvekili arkadaşlarımız da yanımızda, yani karma komisyon üyesi arkadaşlarımız. Şu anda HSK’nin yedi üyesini belirlemek üzere komisyonunun toplantıya başladığını belirtmek isterim. HSK; yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda kurul olarak çok kilit bir konumda ve önemli bir yerde duruyor. Hakim ve savcıların özlük işleri, atamaları sürgün edilmeleri, terfi edilmeleri veya haklarında soruşturma açılmaları gibi birçok temel meselede yetkili bir kurul olarak orta yerde duruyor. 2017’de HSK’nin genel kurulda seçimi vardı. Biz o zaman da demokratik bir seçim olmaması vb. nedenlerle o seçime girmemiştik. Hatta o dönem ana muhalefet partisi de o seçime girmemişti. Bugün ne yaşanıyor? HSK’nin yapısının düzeltilmesi yerine, farklı bir yöntemle bir seçim yapılacak. HDP olarak, karma komisyon üyeleri olarak bugünkü karma komisyon toplantısına ve seçimine girmiyoruz. Çünkü bu yöntemi doğru bulmuyoruz. Hangi yöntemi doğru bulmuyoruz? 7 Haziran’a kadar HSK‘nin üyelerinin tespit edilmesi gerekiyordu. Bu kapanmadan önce yapılan toplantıda bir alt komisyon oluşturuldu ve normalde salı günüydü. Karma komisyon toplantısının bu ayın 18’inde yapılması gerekiyordu. Fakat bize herhangi bir açıklama yapılmadan 20 Mayıs’a ertelendi. Anayasaya göre karma komisyon ve genel kurulda önce 2/3 aranıyor, sağlanamazsa 3/5 aranıyor. Bu da sağlanamazsa en çok oyu alan adaylar arasında kura yöntemiyle bir seçim yapılması öngörülüyor. Biz ilk toplantıda önerilerimizi sunduk. Grubu olmayan diğer siyasi partilerin de komisyonda temsil edilmesi gerekiyor ama talebimiz maalesef kabul görmedi. Başka bir önerimiz daha vardı. Hakim, savcı, öğretim üyesi ve avukatlardan oluşan 115 aday adayının başvurusu vardı. Bütün aday adaylarının komisyona gelmesi ve kendilerini ifade etmesi gerektiğini önemle talep ettik. Bu talep de kabul görmedi. Şu anda milletvekilleri, aday adaylarını tanımıyor ve sadece bir CV’den oy vermeye çalışıyor. HSK’nin yapısında kadın özgürlüğünü esas alan, kadına yönelik şiddeti reddeden ve cezasızlık politikasına geçit vermeyen bir anlayışın hakim olması gerektiğini savunduk.

'ELENMESİ GEREKEN ÇOK KİŞİ VARDI'

Alt komisyonda sadece teknik bir inceleme yapıldı, koşulları uymadığı gerekçesiyle 3 kişi elendi. Halbuki bize göre elenmesi gereken çok kişi vardı. Neden? CV’lere ilişkin bir kaç örnek vereyim. Birileri "AKP’ye bağlıyım" diye CV’sine yazıyor, birileri zaten PM üyeliği yapmış ve aday olmuş, partili olduğuna dair çok sayıda açıklaması var, doğrudan bağlılık ifade etmiş. Bazıları MHP, AKP ve İYİ Parti’ye bağlılık sözü vermişler. Bunlar CV’lerde açıkça yer alıyor. Bir tanesi MİT başkan ve başkan yardımcısını referans olarak göstermiş ne kadar bağlı olduğunu göstermek için. Biri Hamza Dağ’ı referans göstermiş.

'CUMHUR İTTİFAKI 4, MİLLET İTTİFAKI 3 ÜYE ÜZERİNDE ANLAŞTI'

Bu listeden kimler seçilecek? "Milletvekilleri istediğine oy verecek mi" diye soracak olursanız cevap kocaman bir hayır. Böyle bir oylama olmayacak. Bizim kesin olarak bildiklerimize göre Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında doğrudan ilkesiz ve pazarlığa dayalı bir yöntemle 7 kişilik bir HSK listesi belirlenmiştir. Aslında seçimden önce belirlenmiştir. Yani seçim birazdan olacak ama böyle bir dağılımla kendi aralarında pazarlıkla anlaşmışlardır. Bu pazarlıkta liyakat yok, yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına hizmet edecek hakim, savcı, avukat ve öğretim üyelerinin seçilmesi yok. Bu pazarlıkta ezici çoğunlukla şartları uygun olanların eşit şartlarda yarışmasının önünün açılması yok. Bu baştan sona ilkesiz ve pazarlığa dayalı bir anlaşmadır. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında şöyle bir dağılım yapılmış: 4 üye Cumhur İttifakına 3 üye Millet İttifakına verilmiş. Bu 3 üyeden 2'sinin İYİ Partiye, 1 üyenin de CHP’ye verilmesi şeklinde bir anlaşma ortaya çıkmış vaziyette. Biz bu pazarlığın tarafı olmadık.

'KOBANÊ SAVCISI YÜKSEL KOCAMAN DA ADAYLAR ARASINDA'

Biz bu açıklamayı yaptığımız sırada Kobanê Kumpas Davası Sincan Kampüsü’nde görülmeye devam ediyor. Yüksek Kocaman büyük bir taltif aldı, ödül aldı, Yargıtay'a seçildi. Aynı Yüksel Kocaman, HSK için aday adayıdır. Bakalım birazdan sonuçlanacak ama biz zaten seçileceğini biliyoruz. Şimdi 4 partiden oluşan bir HSK var. Bundan sonra bu yargının, bu yargı mekanizmasının vereceği bütün olumsuz ve haksız kararlarda sadece AKP ve MHP’nin değil aynı zamanda Millet İttifakı'nın da imzası olacaktır. Böyle bir ilkesizliğin tarafı olacaktır. Artık bu sürece ortak olmuşlardır. Biz HDP olarak böyle bir ilkesizliğin ve gayrı meşru yöntemin tarafı olmayacağız. (DUVAR)