HSYK, ihraç gerekçelerini açıkladı

HSYK'nın ihraç kararlarının gerekçesinde hakim ve savcıların "yargıdaki cemaat cuntası" oldukları belirtildi. Gerekçeli kararda, bu hakim ve savcıların iş görme yöntemleri ayrıntılı olarak anlatılarak, Askeri Casusluk, Şemdinli, Balyoz ve Ergenekon örnekleri sayıldı.

Abone ol

DUVAR - HSYK'nın 2 bin 847 hakim ve savcıyı meslekten atma kararının gerekçesinde Gülen'in talimatlarının kutsal sayıldığı anlatıldı. Bir örneğe de değinilerek, "18'inci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İlhan Karagöz'ün karar kisvesi altında yazdıkları, yargı adına utanç verici" denildi.

'İNSANLARI YILLARCA KULLANDI'

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulunun, 2 bin 847 hakim ve savcının meslekten ihracına ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Örgütün kuruluşu, yapılanması ve yargıdaki faaliyetlere yer verilen kararda, HSYK'ya intikal eden soruşturma dosyaları özetlendi. "Dini duyguları istismar etmek suretiyle güvenini kazandığı insanları yıllarca kendi kirli planları doğrultusunda kullanan terör örgütünün gerçek yüzünün anlaşılarak devletin bu yapıyla etkin mücadeleye başlaması sonrasında" ifadesi kullanılan gerekçeli kararda, örgütün kadrolarını korumakta zorlandığı, 'mağdur edebiyatı' stratejisine" başvurduğu, sonuç alamayınca da darbeye kalkıştığı anlatıldı.

2 BİN 146 HAKİM VE SAVCI TUTUKLU

Kararın girişinde, "İhanet çetesi mensuplarının hukuk dışı iş ve eylemlerine son vermek adına bazı tedbirler alınması zorunlu hale gelmiştir" denildi. HSYK'nın gerekçesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı FETÖ/PDY soruşturması hatırlatılarak, bu kapsamda 2 bin 146 hakim ve cumhuriyet savcısının tutuklu bulunduğu, haklarında yakalama emri düzenlenen 190 kişi hakkında yakalama kararı bulunduğu, 539 kişinin adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldığı belirtildi. Gerekçede hakim ve savcılar hakkında HSYK Genel Kurulunun, 667 sayılı KHK'nın 3'üncü maddesi uyarınca değerlendirmede bulunarak, FETÖ/PDY örgütü ile iltisak ve irtibatlarının olduğunun sabit görüldüğü ihraçlarına oy birliğiyle karar verildiği anlatıldı.

İhraç edilme gerekçeleri

İhraç edilen hakim ve savcıların meslekten ihraç edilme gerekçeleri de madde başlıklarıyla şöyle:

- FETÖ/PDY silahlı terör örgütüyle iltisak düzeyinde de olsa bağlantıları tespit edildi.

- Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hali mevcut.

- MGK'nın devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verdiği yapıyla iltisak veya irtibatlılar.

- Mesleğe kabulleri ile başlayan, eğitim merkezi ve Türkiye Adalet Akademisindeki faaliyetleri.

- Hizmet içi eğitim ve yabancı dil eğitimlerine katılımlarına, yurt dışına gönderilmelerine, özel yetkili savcılıklara veya mahkemelere yahut idari görevlere atanmalarına ilişkin bilgiler.

- Bu görevlendirmelerde özel yetkili mahkemelere hakim veya unvanlı olarak atanmalarını silah olarak kullanmaları.

- Teftiş Kurulu Başkanlığına, başkan, başkan yardımcısı veya müfettiş sıfatıyla, idari kurumlara tetkik hakimi, daire başkanı veya yardımcısı, genel müdür veya yardımcısı sıfatıyla vs. şeklinde yapılan atamalar.

- Özlük dosyalarındaki bilgi ve belgeler, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları.

- Şikayet, ihbar, inceleme ve soruşturma dosyaları ile bu dosyalar hakkında verilen kararlar, mahallinde yapılan araştırmalar.

- FETÖ/PDY terör örgütü ile ilintili dosyalarda görev alan hakim ve cumhuriyet savcılarının bu dosyalardaki işlemleri ve kararları.

- Örgüt mensuplarının haberleşme için kullandıkları şifreli programlarda yer alan kayıtlar.

- HSYK'nın FETÖ/PDY mensubu oldukları Emniyet Genel Müdürlüğü terörle mücadele birimlerince düzenlenen raporlarla sabit örgüt üyeleri hakkında tayin ettiği disiplin cezaları ve muhalefet şerhleri, sosyal çevre bilgileri ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından temin edilen bilgi ile belgeler.

- Başsavcılıkça başlatılan soruşturmanın niteliği ve isnat edilen suçlamalar ile gözaltı ve tutuklama kararları, soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan hakim ve savcıların ifade ve sorgu tutanakları.

- İtirafçıların beyanları.

Haberin tamamı

(Kaynak: Cnnturk.com)