Hubyar Sultan Tekkesi için devlete çağrı

Hubyar Sultan Tekkesi'nin mülkiyetini alan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Korucu Başkanı Ali Kenanoğlu tepki gösterdi. Kenanoğlu, tekkede yapılması gerekenlere ilişkin önerilerini sıralarken devlete çağrıda bulundu.

Abone ol

DUVAR - Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Tokat'taki Hubyar Sultan Tekkesi’nin tapusunu almasına yönelik tepkiler sürüyor. 11 yıl süren mülkiyet mücadelesinin ardından tapunun, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne geçmesini eleştiren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Korucu Başkanı Ali Kenanoğlu,“Tekkeye sessiz sedasız el koyuyorlar. Bir Alevi tekkesine devlet el koymuş oldu” dedi.

Tokat’ta 400 Alevi köyünün bağlı olduğu Hubyar Sultan Tekkesi’nin mülkiyet mücadelesi, Hubyar Sultan’ın torunu olan Temel Ailesi ile köylüleri yıllardır karşı karşıya getirdi. Tekkeye ait tapunun yargı kararıyla köylülere verilmesinin ardından Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü devreye girip tapuyu kendi üzerine aldı. Müdürlük resen Hubyar Tekkesi Vakfı’na tescilini ve tapusunu istedi. Böylece tekke, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiş oldu.

'KARARI SONRADAN ÖĞRENDİK'

Dava sürecini yakından izleyen Kenanoğlu, son durumu Hubyar Köyü Muhtarlığı'nın ve Hubyar Kültür Vakfı'nın tekkeye ait tapunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün eline geçmesinden sonra öğrendiğini belirterek şunları anlattı:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü kendilerine iletilen belgelere istinaden 'Hubyar tekkesi bir mazbut vakfın malıdır' diyerek buranın yönetimini reesen muhtarlıktan alıyor. Alevi inancını savunduğunu iddia eden ya da inançsal hassasiyetinin çok yüksek olduğunu söyleyen bir iktidar konu Alevi tekkesinin inançsal özgürlüğüne geldiği zaman çok iyi araştırmadan konunun tarafına haber vermeden elindeki bir dayanakla el koyuyor.”

'BU ŞAİBELİ UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ'

Kenanoğlu, “Bu şaibeli uygulamadan vazgeçilmelidir” diyerek, şöyle devam etti: “Bahar ayı Aleviler açısından inançsal takvimin başka bir boyutu. Alevilerin inançsal takviminde iki boyut vardır: Birincisi kış ayı yapılan inançsal takvim ve yaz aylarında yapılan inaçsal takvim. Yaz aylarında Aleviler bağlı bulundukları ocakların ya da bölgelerde Alevi ulularının türbelerini, dergahlarını ziyaret ederler ve buralarda adaklarını sunarlar. Hubyar Sultan Tekkesi de Türkiye’de çok yoğun ziyaretçi alan bir Alevi inancının mensupları tarafından ziyaret edilen tekkedir. Mayıs ayı itibarıyla da bu inançsal takvim başlamış oldu. Şu an orada bir boşluk söz konusu. Bir an önce Vakıflar Genel Müdürlüğü kısa vadede tapuyu tesis edemiyorsa bile kısa vadede tahsisini muhtarlığa yaparak en azından buranın hizmete sunulmasını sağlaması lazım. Bu konuda Hubyar köyünün muhtarlığı ve Hubyar Kültür Vakfı'nın beyanatları bunun üzerine kurulu.”

NE OLMUŞTU?

Tokat’ta 400 Alevi köyünün bağlı olduğu Hubyar Sultan Tekkesi’nin mülkiyet mücadelesi, Hubyar Sultan’ın torunu olan Temel Ailesi ile köylüleri karşı karşıya getirdi. Yaklaşık 11 yıldır süren mülkiyet davası şöyle gelişti:

Tekkenin koruyucusu Temel Ailesi ile Hubyarlıları karşı karşıya getiren anlaşmazlık yıllar önce başladı. Temel Ailesi’nin büyüğü Mustafa Temel’e göre, Sultan Abdülaziz, tekkenin beratını 1872’de dedesi Şeyh Hıdır’a vermişti. Köylülerin kurduğu Hubyar Kültür Vakfı’na göre ise tekke 2. Mahmut döneminde diğer Alevi tekkeleriyle birlikte kapatıldı. Tartışmalar sürerken Hubyar Köyü Muhtarlığı, 2005’te Tokat Valiliği’ne başvurup çözüm istedi. Valilik 2006’da tekkeyi anıtsal varlık ilan etti. Temel Ailesi, 1320 metrekarelik tekke, cemevi, mutfak, çilehane, mezarlık ve arsanın adlarına tapulanması için muhtarlık aleyhine dava açtı. Köylüler de Hubyar Köyü Vakfı’nı kurdu. Bu vakfa köydeki 42 aileden 39’u katıldı. Temel Ailesi de Hubyar Eğitim Vakfı’nı açtı. Taraflar mahkemelik oldu. Dava, 2014’te sonuçlandı. Tekke, köyün tüzel kişiliği adına tescillendi. Muhtarlık 14 Kasım 2016’da tapuyu aldı.

İddiaya göre Temel Ailesi, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak tekkenin alınmasını istedi. Müdürlük 16 Ocak 2017’de Almus Kaymakamlığı’na yazarak, tekkenin Osmanlı’da Hubyar Tekkesi Vakfı’na ait olduğunu ve vakfın devamcısının kalmadığını belirtti. Vakıflar Kanunu gereği tekkenin önce Hubyar Tekkesi Vakfı adına tescil edilmesini, ardından müdürlüğe devrini istedi. Almus Kaymakamlığı, 20 Ocak 2017’de, tekkenin geçmişte vakfiye kaydının olmadığını vurgulayarak, “Mahkeme kararı dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesini” istedi.

Müdürlük resen Hubyar Tekkesi Vakfı’na tescilini ve tapusunu istedi. Böylece tekke, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.