'Hubyar'ı ticari marka yapan dernek: Karşı çıkan HDP'li

Tokat Almus'taki Alevi ocağı kurucusu Hubyar Sultan'ın adını ticari marka olarak tescil ettiren Hubyar Köyü Derneği, buna itiraz edenlere karşı mahkemeye bir dilekçe verdi. Dilekçede, HDP'li Ali Kenanoğlu'nun 'Hubyar' isminin tesciline karşı çıkanlar arasında yer aldığı işaret eden dernek kendilerinin ise Türkiye Cumhuriyet Devleti değerlerine uygun hareket ettiklerini anlattı.

Abone ol

DUVAR - Alevilerin kutsal ismi Hubyar'ı ticari marka olarak tescil eden Hubyar Köyü Derneği, mahkemeye gönderdiği dilekçede, tescili eleştirenler arasında kendisi de Hubyar olan HDP İstanbul Millevekili Ali Kenanoğlu'nun olmasına işaret edip kendilerini ise "devletin değerlerine saygılı dernek" olarak tanımladı.

Hubyar isminin ticari marka olarak tescil edilmesi için ilk olarak 2007 yılında Hıdır Temel başvurdu. Bu başvuru Hubyar kurumlarının itirazı nedeniyle reddedildi. 12 yıl sonra, Hıdır Temel ile birlikte haraket ettiği belirtilen Tokat Hubyar Köyü Derneği başvurarak, Hubyar ismini ticari marka olarak tescil ettirdi. 5 Ekim 2018 tarihinde Hubyar Köyü Derneği, Hubyar köylülerine gönderdiği mesajda “Derneğimizin girişimleri sonucunda kültür mirasımız Hubyar ismi tescillenerek koruma altına alındı. Hubyar ismi Türk Patent ve Marka kurumu tarafından Hubyar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği adına ülkemizin ulusal kültür değeri olarak tescillenmiş ve kültürel mirasımız olarak koruma altına alınmıştır” dedi.

ALİ KENANOĞLU'NU İŞARET EDİP 'GÜRUH' DEDİLER

Hubyar Köyü muhtarlığı tescil işleminin iptali için dava açtı. Hubyar Köyü muhtarlığı dava dilekçesinde Hubyar isminin kutsal bir şahısa ait olduğu ve Alevi piri olan Hubyar isminin ticari marka olarak kullanılmayacağını belirtti. Bu dava dilekçesine Hubyar Köyü Derneği cevap vererek Hubyar isminin ticari marka olarak tescil edilmesini savundu. Hubyar Köyü Derneği dilekçesinde Hubyar isminin ticari marka olarak tescil edilmesine itiraz edenlerin HDP’li olduğunu, kendilerinin ise “Türkiye Cumhuriyeti Devleti değerlerine saygılı bir dernek” olduklarını anlattı. Dilekçede, daha önce Hubyar isminin tesciline karşı HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun yazılar yazdığı hatırlatıldı. 27 Aralık 2019 tarihli dilekçede şöyle denildi:

"Dava dilekçesi ekinde delil olarak gösterilen iki Gazete'de ki yazı da 2007 yılında kaleme alınmıştır. Dolayısıyla müvekkil derneğin yapmış olduğu başvuruyla gazete kupürlerinde yer alan yazıların ne ilgisi ne de alakası vardır. Davacı taraf yine kasıtlı ve yanıltıcı bir şekilde ilişkilendirme yaparak hedef şaşırmıştır. Söz konusu yazılarda tescil başvurusunu eleştiren kişi Ali Kenanoğlu'dur. Peki, Ali Kenanoğlu kimdir. Ali Kenanoğlu aslen Hubyarlıdır ve şu an hdp İstanbul milletvekilidir. Hubyar ismini siyasi emelleri uğruna alet etmek isteyen bu güruha Hubyar Köyü, bölge halkı ve büyük bir coğrafyaya yayılmış ocak mensupları şiddetle karşı çıkmaktadır. Müvekkil derneğin 'Hubyar' markası için yapmış olduğu tescil işleminin bir nedeni de Hubyar ismini doğrudan veya dolaylı olarak bu kötü niyetli kurumlara karşı korumaktır. Müvekkil dernek Atatürk İlke ve İnkılaplarına ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti değerlerine uygun şekilde hareket etmektedir. Ancak bu değerleri hiçe sayıp çıkarları uğruna Hubyar ismini kullanmak isteyenler söz konusu tescil işleminden aşırı derecede rahatsız olmuşlardır. Söz konusu tescil işlemini eleştiri niteliğinde yazılarla kaleme alan yazılar ve haberler siyasi amaçla hareket eden güruh tarafından desteklenmektedir." (HABER MERKEZİ)