HÜDA PAR adayı Şanlı: 'Çamuru duvara at, tutmazsa izi kalır'

Gaffar Okkan suikastinde yer alan Necmettin Şanlı’nın kardeşi Kerbela Şanlı, HÜDA PAR'dan Erzurum belediye başkan adayı oldu. 

Abone ol

ERZURUM - HÜDA PAR, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Kerbela Şanlı'yı gösterdi. Şanlı, 2007 yılında cezaevine girdi. 2007 yılında Yargıtay tarafından onanan cezanın gerekçeli kararında, Şanlı'nın "Diyarbakır'ın Bozek köyünde Hizbullah'ın propaganda faaliyetlerini yürüttüğü, imam tebliğ ve cami sorumluluğu üstlendiği, küçük çocuklara din dersi adı altında örgütsel dersler verdiği" ifadeleri yer aldı. Şanlı, bu nedenle 4 yıl 8 ayı cezaevinde kaldı.

Abisi Necmettin Şanlı ise Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 koruma polisinin ölüdürülmesinin ardından yürütülen soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın kırmızı listesinde bulunuyor. 

'SEBEPSİZ YERE CEZALAR VERİLDİ'

Konuya ilişkin görüştüğümüz Kerbela Şanlı, 1990'lı yıllarda adalet diye bir şeyin olmadığını savundu. "İnfazlar oluyordu. Karanlık bir dönemdi" diyen Şanlı, şunları söyledi: "Ben bir camide fahri köy imamlığı yapıyordum. Çocuklara ders veriyordum. Engellemeler oluyordu. Suçsuz, sebepsiz yere cezalar verildi. Suçum Bozek köyünde çocuklara ders vermek, 'Çağrı' filmini köylülere izletmek. Dini bilgileri anlatmaktan dolayı yargılandık. 'Mevcut anayasayı yıkıp yerine şeri esaslara dayalı bir İslam devleti kurmak' gibi... Ben o zaman 16 yaşlarındaydım. Hukuksuz olarak cezaevlerine girdik. Şu an serbest olan, camiye gidip para karşılığında kurslar açılan işler, o zaman suç sayılıyordu. Cezam bittikten sonra memnu haklarımızı aldık. O zaman Güneydoğu'da ceza almayan, cezaevine girmeyen, suçlanmayan kimse yoktu. Ben tek değildim. Resmi cami imamı dahi cezaevine girmiştir."

'NECMETTİN ŞANLI HAKKINDAKİLER BİR İDDİADIR'

Siyasi yasağı bulunmadığını belirten Kerbela Şanlı, adları Gaffar Okkan cinayeti ile anılan kardeşleri Necmettin Şanlı ve Veysi Şanlı hakkında ise Kerbela Şanlı, şöyle konuştu: "İnsan yalan söyler ama biraz yerinde olur. Yalanın da belki bir gururu vardır. Bunlar iddadır. Haberlerde iki deniyor ama bir tanedir. Veysi Şanlı, küçük kardeşimdir. Benden küçüktür. Bunlar bir algıdır. Buradadır, meydanlardadır, çalışıyor. Çarşıdadır, serbesttir. Necmettin Şanlı hakkındakiler bir iddiadır; zamanında iftiralar, karalamalardan dolayı. Bu sadece bir iddiadan ibarettir, iftiradır. Bu şahsidir. Gaffar Okkan'dan yargılananların belki hepsi serbest bırakıldı. İddialar yalan çıktı. Bazıları 10-15 sene cezaevinde kaldı. Sonradan devlet 'hakkınızı helal ediniz, sizi yanlışlıkla buralarda beklettik' dedi. Algı olduğu için belki babamın ismini de koyarlar. 'Çamuru duvara at, tutmazsa izi kalır' mantığıyla, düşüncesiyle yapılıyor. O haberlere göre kardeşimi götürüp teslim etsem 10 milyon lira alırım herhalde. 7,5 yıl hapis cezası aldım ama 4 yıl 8 ay içeride kaldım."

Bu millete güzel bir idarecilik yapmak istediklerini dile getiren Kerbela Şanlı, "Kazanırsam belediyenin kapısına 'rüşvet alan da veren de melundur' yazacağım. Bunu kendimize şiar yapmışız. Herkese açık olsun diye belediyenin kapısını da sökeceğim. Biz halka hizmeti ibadet olarak biliyoruz. Çalışmalarımız güzel gidiyor. Millette bizi iyi karşılıyor" dedi.

(HABER MERKEZİ)