'Hükümet açıklasın bu referandum tek tercihli mi?'

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, referandum sürecinde kampanya yürüten HDK ve HDP üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Koçyiğit, ''Hükümet bize açıklasın bu referandum tek tercihli midir'' dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 6 Şubat ve 13 Şubat tarihlerinde çok sayıda Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi gözaltına alındı. "Hayır" kampanyası yürüten HDK Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Benazir Coşkun, Sevtap Aktağ, Ozan Hebun Sürmeli de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Gözaltılara tepki gösteren HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit yaşananları, "Siyasi bir soykırım olmakla beraber eş zamanlı bir algı operasyonu'' olarak gördüğünü söyledi. Koçyiğit, “Eğer bu ülkede gerçekten referandum kampanyasında halkın tek bir seçeneği varsa, hayır seçeneği ortadan kalkarsa, bütün hayırcılar vatan haini ise ve teröristse o zaman neden bir referandum yapıyoruz ve neden halka iki tercihli bir pusula sunuluyor?'' dedi.

'4 GÜNDE 150 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI'

Koçyiğit, 4 günde Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içerisinde bulunduğu 150 kişinin gözaltını alındığını aktardı. Gözaltına alınanların siyasi çalışmalar yürüten kişiler olduğunu belirten Koçyiğit, şunları söyledi, “Bu arkadaşlarımızın her birisi demokratik siyaset alanında mücadele eden kişiler. Onların illegalize etmeye çalıştığı ya da terörize etmeye çalıştığı gibi kesinlikle hiçbir şekilde bir durum söz konusu değil. Hayır kampanyasında start verdiğimizde de hükümetin, devletin bu kampanyayı engellemeye yönelik bir dizi planların olduğunu ve bunların içerisinde de bu tarz operasyonlar yapacaklarını tahmin ediyorduk."

'BUNU SÜREKLİ YAPIYORLAR'

Yaşananlara şaşırmadıklarını dile getiren Koçyiğit, "Hayır kampanyası yürütenlere yönelik gözaltıların yapılacağını ve bunları da bir şekilde operasyon yapmakla beraber kriminalize etmeye çalışacaklarını açık ve net bir şekilde ifade etmiştik. AKP'nin sürekli denediği yöntemlerden bir tanesi. Bunu sürekli olarak yapıyorlar, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde de yaptılar, bugün de aynısını yapacaklar” şeklinde konuştu.

'TEK TERCİHLİ BİR PUSULA SUNSUNLAR'

"Hayır diyenleri terörist, vatana ihanet suçundan suçlayacak kadar akıl sağlıklarını yitirmiş bir aymazlık içerisindeler" diyen Koçyiğit, bir tercihsizlik halinin olduğunu dile getirdi. Gülistan Kılıç Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etti: “O zaman tek tercihli bir pusula sunsunlar. İnsanlara tek tercih varmış gibi davranıyorlar. Burada bir tercihsizlik hali olduğu ortada. Zaten OHAL koşullarında mümkün olmayan tercihte bulunma şansı iyice ortadan kaldırılıyor. Bu operasyonlar da büyüyen hayır cephesini baskılamak, terörize etmek, kriminalize ederek halktan koparmak ve halka 'bakın bunların hepsi öcü, hepsi terörist, hepsi FETÖ'cü, darbeci bunlardan uzak durun aman ha bunlar vatanın iyiliğini, vatanın bütünlüğünü istemeyenler' diyerek kendilerini iyi bizi de kötü yapmaya çalışan bir sürecin devamı olduğunu düşünebiliriz. Bunlar kabul edilir tutumlar değil."

Hükümeti bu tutumdan vazgeçmeye çağıran Koçyiğit, "Hükümeti, halkın demokratik bir şekilde sandığa gitmek, kendi tercihlerini sandığa yansıtmasını olumsuz olarak etkileyecek hüküm ve davranışlardan uzak durmalarını davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMET AÇIK VE NET BİR ŞEKİLDE SÖYLESİN'

Koçyiğit, "Hükümet bize açık ve net bir şekilde söylesin, bu referandum tek tercihli midir sadece 'evet'e açık bir referandum mu ve sadece 'evet' diyecek olanlar mı bu ülkenin makbul vatandaşı?'' dedi.

Referandumda herkesin eşit ve özgür bir şekilde tercihini yansıtması gerektiğini belirten Koçyiğit, "Ama öncesinde OHAL sürecin referanduma gidilerek sandığın meşruluğunu tartıştıran bir süreçten geçiyoruz. Bunun üzerine katmerlendirecek, bunu daha da derinleştirecek uygulamalardan vazgeçmesi gerekiyor. Hükümet açıklasın, biz de bilelim ona göre bir tutum içerisinde bulunalım. Aksi bu ülkeyi çok daha derin bir çıkmaza ve karanlığa götürecek. Bunların hiçbirimiz açısından da iyi sonuçlar doğuracağını düşünmüyorum” diye konuştu.