Hükümet ile TMMOB arasındaki kriz yargıda
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, denetim talebine Anayasa’yı gerekçe göstererek ret cevabı veren Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevden alınması istemiyle açtığı dava bugün görülüyor. Davayı TMMOB’ye bağlı odaların temsilcileri de izleyecek.
ANKARA - Gezi süreci, Taksim Dayanışması’nın bileşenlerinden olması, yargıya taşınan ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin tanımlamasıyla ‘Kaçak Saray mücadelesi ‘ve daha pek çok tartışma Hükümet ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'ni (TMMOB) karşı karşıya getirdi. Hükümet, TMMOB’a bağlı 24 odanın idari ve mali denetimini ilgili bakanlıkların yapması için ısrarcı olurken Odalar bu talebe itiraz ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kimya Mühendisleri Odası (KMO) arasında yargıya taşınan krizin gerekçesi de bu.
Bakanlık, KMO’nun denetlenmesi için talepte bulundu. Oda yönetimi bu talebi, Anayasanın 'kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları' maddesine aykırı olduğunu belirterek reddetti. Bunun üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun görevden alınması istemiyle dava açtı. Dava bugün saat 11.30’da Ankara 24’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. TMMOB’ye bağlı tüm Odaların yöneticileri, temsilcileri davayı izlemek üzere Dışkapı’daki Adliye Ek Binasında olacak.
‘RANT ÇEVRELERİNİN HEDEFİNDEYİZ’
TMMOB Başkanı Emin Koramaz dün, Oda temsilcileri ile birlikte şu açıklamayı yaptı:
“Anayasal güvenceyle kurulmuş ve kamu kurumu niteliği taşıyan TMMOB ve bağlı Odaları, meslek uygulama alanlarıyla ilgili ülke politikalarını mesleki-bilimsel temelde eleştirdiği ve gerektiğinde hukuki mücadele yürüttüğü için rant çevrelerinin hedefi durumundadır. Toplamda 150 milyarı geçen özelleştirme projelerine kamu yararı ilkesiyle açtığımız davalar, halktan, emekten, doğal ve tarihi çevrenin korunmasından yana yürüttüğümüz çalışmalar bu kesimleri rahatsız etmektedir.
Birliğimizin ülke ve kamu çıkarlarını esas alarak kuruluş yasası gereği yürüttüğü mesleki denetim faaliyetlerini engellemek için her yolu deneyen siyasi iktidar, bu kez çareyi darbecilerin yasamıza eklediği ve bugüne kadar hiçbir iktidarın uygulama gereksinimi duymadığı bir hükmü işletmekte bulmuştur. AKP iktidarının Birliğimize yönelik yürüttüğü politikanın bir devamı olarak gelişen bu dava, Birliğimizi ve Odalarımızı Bakanlıklara bağlı şubeler olarak gören anlayışın bir ürünüdür.”
‘USULSÜZLÜKLERLE MÜCADELEMİZ İKTİDARLARIN HOŞUNA GİTMEDİ’
Kimya Mühendisleri Odası’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait bir kuruluş olmadığını belirten KMO Başkanı Ali Uğurlu, sorularımıza verdiği yanıtta davayı şu sözlerle değerlendirdi, “TMMOB'un kamu bilim ve meslek anlayışı gereği gerçekleştirdiği çalışmalar ve usulsüzlüklere karşı açtığı davalar ve yaptıklarımız, gelmiş geçmiş hiçbir iktidarın hoşuna gitmemiştir. Bakanlığın Odamız tüzel kişiliğine bu ölçüde dava açmış olduğunu düşünüyoruz. Bizim denetimden kaçma tavrımız yok.”
Hükümete yakın medya kuruluşları 2 Haziran 2017 tarihinde de, “İş yapmak yerine siyasete karışan TMMOB’nin yeniden yapılandırılması için harekete geçildi” başlığıyla yayınladıkları haberle ‘6235 Sayılı TMMOB Kanunu’nun değiştirilmesi için taslak hazırlandığını duyurmuştu. Taslağa göre mesleki denetim yetkisinin TMMOB’nin ve Odaların elinden alınması hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)