Hükümet işçi zirvesine memur sendikasını gönderiyor

Kıdem tazminatı düzenlemesine karşı çıkan Türk-İş'e hükümet ilk faturayı kesti. Cenevre'de yapılacak Uluslararası Çalışma Konferansı’na Türkiye tarihinde ilk kez bir işçi konfederasyonu olan Türk-İş'in yerine AK Parti'ye yakın Memur-Sen delegasyonu gönderilecek.

Abone ol

DUVAR - Hükümet, haziran ayında Cenevre’de yapılacak 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda çalışanları işçi delegesi olarak Türk-İş yerine en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu gerekçesiyle Memur-Sen’in temsil etmesine karar verdi.  Türk-İş, 'büyük bir talihsizlik' olarak nitelendirdiği kararın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Anayasası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın daha önceki kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

AK Parti iktidara geldiğinde 42 bin üyesi bulunan Memur-Sen, son istatistiklere göre 956 bin 32 üyeye ulaştı.

İŞÇİ DELEGESİ OLARAK MEMUR SENDİKASI!

Şimdiye kadar Türkiye’deki çalışanları ILO Konferansı’nda Türk-İş temsil ediyordu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş’e gönderdiği yazıda, bu yıl konferansta Türkiye’deki çalışan kesimi temsil edecek işçi delegesi olarak Memur- Sen’in belirlendiğini bildirdi. Karara tepki gösteren Türk-İş yönetimi, Memur-Sen’in özelde ve pek çok sektörde üyesi olmadığına, kamu görevlilerinin de bir bölümünü temsil ettiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türk-İş yönetimi, “Uluslararası Çalışma Konferansı’nda işveren vekili konumunda olan kamu görevlilerinin temsil yetkisine sahip kılınması, Türk çalışma hayatı açısından büyük bir talihsizliktir” yorumunu yaptı.

Türk-İş konferansa Memur- Sen’in işçi delegesi olarak gösterilmesinin, Türkiye’de sosyal diyaloğu, endüstriyel ilişkileri ve çalışma yaşamını da olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

ILO, MEMUR-SEN'İ REDDETMİŞTİ

Konferansa katılacak işçi delegesinin nasıl belirleneceğinin, ILO Tüzüğü’nde yer aldığına işaret eden Türk-İş, kararın çalışan kesimi temsil eden “en fazla temsile haiz kuruluşlar” arasında mutabakat sağlanmadan alındığını belirtti. Türk-İş bu karar sonrasında 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’na katılmama kararı aldı. ILO’da etkili olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Memur- Sen’in üyelik başvurusunu reddetmişti. Türk-İş de notunda bu duruma dikkat çekti. ITUC’un üyeliğe kabul etmediği Memur-Sen, hükümetin kararı ile ILO’da işçileri temsil edecek.

DİSK İTİRAZ ETTİ

DİSK ILO Konfreansına Memur-Sen’in gönderilmesine karşı çıktı. DİSK Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada;

" ILO Anayasasında yer alan bu hükümler doğrultusunda aşağıda açıkladığımız gerekçelerle Memur-Sen Konfederasyonunun Türkiye işçi delegesi olarak saptanmasına karşı olduğumuzu bildirmek istiyoruz. (...)

Uluslararası Çalışma Konferansının çalışma ilkeleri gereği ILO'da işçileri temsil edecek örgütün Türkiye'deki ITUC üyesi sendikal örgütlerle müzakere edilerek, bunlarla mutabakat içinde ve bunlar arasından saptanması gereklidir. Tüm bu açıklamalar çerçevesinde, sosyal taraflarla uzlaşmayı ve onların katılımını esas alan biricik uluslararası yapı olan ILO Konferansında işçi delegesinin saptanmasında işçilerin gerçek temsilini sağlayacak yapıcı bir müzakere sürecinin yürütülmemiş ve çalışanların çoğunluğunun desteğini alan bir temsiliyetin sağlanmamış olmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu nedenle Memur-Sen'in ILO delegeliğine Konferans Delege Onay Komitesi nezdinde itiraz edeceğimizi belirtmek isteriz." denildi.