Hükümet 'KHK komisyonu' önerisi getirmedi; CHP ve HDP tepkili

Kurulacağı açıklanan KHK komisyonuyla ilgili bir gelişme olmayınca muhalefet duruma tepki gösterdi. CHP'ye göre hükümet 'tribünlere oynuyor', HDP'ye göre zamanlama dikkat çekici.

Abone ol

Hülya Karabağlı  

ANKARA- CHP ve HDP, Bakanlar Kurulunun dünkü toplantısının ardından gündeme gelen 'sürecin işbirliği içinde yürütülmesi' amacıyla ‘4 partili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Komisyonu’ kurulması önerisi getirilmeyince konuyu TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kürsüde yaptığı konuşmada, gazetecilerin bugün kendisini arayarak ‘hükümetle bir temas kuruldu mu’ diye sorduklarına dikkat çekti ve “Moda deyimle söyleyeyim; böyle bir komisyon kurulacağını eniştemden öğrendim” dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, iktidar partisinin aktarmış olduğu tek bir bilgi ve görüşme talebi olmadığını söyledi. Baluken, “Biz bu açıklamanın olağanüstü hâlin uzatılma kararı alındığı gün ve deminden beri isimlerini saydığımız televizyon ve radyo kurumlarının kapısına mühür vurulduğu gün, ekranların karartıldığı gün olmasını manidar buluyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulunda CHP ve HDP’nin tepkileri şöyle:

CHP: MESELE TRİBÜNLERE OYNAMAK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

Bugün bir tartışma var, kanun hükmünde kararnamelerde dört parti bir komisyon kuracakmış. Dün bunu, alt yazıdan geçmeye başladığında gazeteciler, Parlamento muhabirleri aradılar, sordular, "Özgür Bey, temas kurdunuz herhâlde." diye. Dedim ki -moda deyimle söyleyeyim- "Böyle bir komisyon kurulacağını eniştemden öğrendim."

Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? "Ortak akıl" diyorsunuz, "birlikte mücadele" diyorsunuz; Bakanlar Kuruluna giriyorsunuz, çıkıyorsunuz; 4 parti ortak komisyon kuracak, bunu alt yazıdan okuyoruz, bunu bizimle tartışmıyorsunuz. Hâlen daha Parlamento muhabirleri arıyor "Temas var mı?" diye, telefon geldiği yok; içeride çay içtik, içeride de kimsenin bir şey söylediği yok. Sadece "Bir komisyon kurulabilir." Hangi şartlarda kurulacak, hangi hukuka oturacak, Anayasa'dan hangi gücü alacak, hangi yetkiyi kullanacak ve eğer bu kullanacağını tarif ettiğiniz yetkiyi bir hukuka oturtmuyorsanız bunu niye teklif ediyorsunuz?

Yani, mesele, sorunu çözmek, mağduriyetleri gidermek, ortak akılla bir şeyler yapmak değil de tribünlere oynamak olunca alt yazıdan o yazının geçmiş olması sizin için yeterli, gerisi önemli değil. Bu konuda, temassa temas, teklifse teklif, bekliyoruz.

HDP: ZAMANLAMA MÂNÎDAR

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken:

Dün AKP Grup Başkan Vekili Sayın Elitaş'ın basına yansıyan açıklamaları oldu. Bu açıklamalara göre, dört siyasi partinin ortak katılımıyla bütün kanun hükmündeki kararnameleri hukuka uygunluk açısından inceleyecek, bunu denetleyecek ve bu doğrultuda ortaklaştırmaya çalışılacak bir komisyon oluşturulacağını ifade etti, böyle bir konunun gündemlerinde olduğunu söyledi. Şunu altını çizerek söyleyelim: HDP'ye bu saate kadar iktidar partisinin aktarmış olduğu bu yönlü tek bir bilgi yoktur, tek bir görüşme talebi yoktur. Bu konuda daha önce yapmış olduğumuz çağrılar da ortadayken demin yapmış olduğumuz toplantıda da grup başkan vekillerinin açıkladığı hiçbir husus yoktur. Biz bu açıklamanın olağanüstü hâlin uzatılma kararı alındığı gün ve deminden beri isimlerini saydığımız televizyon ve radyo kurumlarının kapısına mühür vurulduğu gün, ekranların karartıldığı gün olmasını…

Basın-yayın kurumlarının ekranlarının karartıldığı, kapılarının mühürlendiği gün olmasını son derece manidar buluyoruz. AKP'nin tipik algı yönetimidir, toplumda beklenti oluşturarak demokratik tepkilerin sönümlenmesini amaçlayan bir siyasi tutum ortaya koyar hep. Belli ki dün OHAL'in uzatılmasıyla ve basın-yayın kurumlarına yönelik darbe saldırısıyla ilgili gelişecek tepkileri azaltmaya yönelik olarak böyle bir konu ortaya atılmıştır.

Şunu görüyoruz: İçeriden, milyonlarca mağdur yaratan bu KHK'lara ilişkin muazzam bir dip dalga tepkisi vardır ve bu bir tsunamiye de dönebilir. Aynı şekilde, Avrupa Konseyi başta olmak üzere, bütün bu KHK'ların Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuyla ilgili çok yakın dönemde heyetler de buraya gelecektir, Türkiye'ye gelecektir.