Hür düşünmek ve yazmak için 'hayır' diyoruz

Türkiye Yazarlar Sendikası, pazar günü yapılacak anayasa referandumu için bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür!' bir ülkede düşünmek ve yazmak için 'HAYIR' diyoruz" denildi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Yazarlar Sendikası, pazar günü yapılacak anayasa referandumu için bir açıklama yayınladı. "'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür!' bir ülkede düşünmek ve yazmak için 'HAYIR' diyoruz" denilen açıklama "Güçle zehirlenen her iktidar, gücünü halkın üzerinde sınamaktan kaçınmaz. Biz yazarlar, güçle zehirlenen iktidarın dayatmaya çalıştığı tek adam düzenine 'HAYIR' diyoruz" diye devam etti.

Açıklamada karşı çıkılan ana unsur "tek adamlık" olurken, bunun gerekçeleri maddeler şeklinde sıralandı. Bu cümleler "Demokrasiyi baskı yasalarının koltuk değneği gören her iktidar, gücünü tek adamlarla pekiştirdiğinde o değneği halkının sırtında kırmaktan çekinmez. Toplum sözleşmelerinin olmazsa olmazı güçler ayrılığını tek elde toplayan her iktidar, totaliter yönetimlere kapı aralar ve halkını o kapının ardındaki karanlık dehlizlere atar. Ülkeyi hukuk devletinin çoğulculuğundan tek parti yönetimlerinin dediğim dedikçi boyunduruğuna sokan her iktidar, halkın özgürlüğünü yok eder. Kanun hükmünde kararnamelerle yönetilen bir ülkede ülkeyi halk oylamasına götürmek, ayaklarına köstek vurulmuş bir atı kırbaçlayıp koşmaya zorlamaktan başka bir anlam taşımaz. Halkın kutsal duygularını sömürüp yalanı politika aracına dönüştüren her iktidar, eşitsizliği, adaletsizliği yönetiminin olağan dili kılar. Biz yazarlar, bu ülkenin dürüst, adil, vicdanlı yurttaşlarının bu yalan kapanına düşmeyeceğine inanarak tek adam sistemine 'HAYIR' diyoruz" şeklinde sıralandı.

TYS'nin açıklaması şu sözlerle son buldu: "Biz yazarlar, kalemlerimize, ruhlarımıza pranga vuracak baskıcı yönetimlere ve bu yönetimlerin yaratacağı tek adamlara ve onların vesayet anayasalarına, 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür!' bir ülkede düşünmek ve yazmak için 'HAYIR' diyoruz."