Hürmüz Boğazı tehdidi: Petrol fiyatları artar
İran, petrol satışı engellenirse Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğini duyurdu. Gazete Duvar yazarı Sağlam'a göre bu tehdit hem petrol fiyatlarını hem ABD üzerindeki baskıyı arttırabilir.
DUVAR - İran Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kevseri İran petrolünün satışı engellenirse Hürmüz Boğazı'ndan petrol gemisi geçişlerine izin vermeyeceklerini açıkladı. Sputnik'in İran'daki Entekhab sitesinden aktardığına göre Kevseri, "Eğer İran petrolünün ihracatı engellenirse, Hürmüz Boğazı'ndan dünyanın diğer noktalarına petrol geçişine izin vermeyeceğiz" dedi.
Dünya petrolünün yüzde 20'sinin Hürmüz Boğazı'ndan geçtiğini ifade eden Kevseri ABD ve müttefiklerinin kendi çıkarları peşinde koştuklarını anlatarak "Dünyanın bu petrole ihtiyacı var. ABD'nin düşmanca her tavrı onlara pahalıya mal olacaktır" diye konuştu.
RUHANİ: İRAN PETROLÜ İHRAÇ EDİLEMEZSE BÖLGE PETROLÜ DE EDİLEMEZ'
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de İsviçre'deki temasları sırasında yaptığı açıklamada, ABD'nin İran petrol ihracatını tamamen durdurmak istediğini anlatmıştı. Ruhani, "Bu ifadenin manasını kavrayamıyorlar, çünkü ABD yönetimi 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu, tüm bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. İran petrolü ihraç edilemezken bölge petrolünün ihraç edilmesi mümkün olabilir mi? Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız" ifadelerini kullanmıştı.
Sağlam: Ruhani'nin tehdidi fiyatları arttırabilir
Hürmüz Boğazı'nın kapatılma ihtimalini değerlendiren Gazete Duvar yazarı Mühdan Sağlam, İran'ın ilk defa "ABD petrol ihracımızı engellerse günde 17 milyon varil petrolün nakledildiği Hürmüz Boğazı’nı kapatırız" dediğinin altını çizdi.
Sağlam, Hürmüz Boğazı'nın İran- Irak Savaşı dahil neredeyse hiç kapatılmadığını ve dünyadaki en önemli boğazlardan biri olduğunu belirtirken Hürmüz Boğazı'nın önemini şöyle açıkladı:
"Hürmüz, Suudi Arabistan, Katar, Irak ve İran gibi üreticilerin deniz üstünden petrol naklettiği en önemli boğazlardan birisi. Hürmüz, küresel petrol naklinde deniz hattı ulaşımının yüzde 30’unun küresel naklinde de yüzde 20’lik payın geçtiği güzergah. İran’ın bizzat Ruhani’nin ağzından bu tehditte bulunması, fiyatların artmasını tetikleyecek bir gelişme. Buysa ABD üstündeki küresel baskının artması demek."