Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir?

İran'da 19 Mayıs Pazar günü düşen helikopterde, aralarında Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın da olduğu İranlı yetkililer hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde olduğu helikopter 19 Mayıs'ta düştü. 15 saat süren, sis ve yağış sebebiyle zorlukla devam eden arama-kurtarma çalışmaları sonucunda enkazda 'yaşam belirtisi' olmadığı görüldü. İran devlet basını, kazada Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti, İran dini lideri Ali Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim, Devrim Muhafızları Ordusu mensubu iki üst düzey askeri yetkili ve üç mürettebatın kazada hayatını kaybettiğini duyurdu.

Muhafazakar kimliğiyle tanınan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 1964 yılında İran'ın Simnan eyaletine bağlı Damgan kentinde doğdu.

1991 yılında Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan ve Farsça, Arapça ile İngilizce bilen Abdullahiyan, eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Daha sonra Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapan Abdullahiyan, üç yıl yardımcılığını da yaptığı eski dışişleri bakanı Cevad Zarif sonrası Ağustos 2021'de Dışişleri Bakanı oldu.

Abdullahiyan, Dışişleri Bakanlığı görevinden önce, son olarak Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Abdullahiyan'ın Dışişleri Bakanlığı döneminde, İran, Tahran ile Riyad arasında yaşanan gerginliğin ardından 7 yıl sonra Suudi Arabistan ile Mart 2023'te diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaşma sağlandı. Abdullahiyan, geçirdiği helikopter kazasında 60 yaşında hayatını kaybetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)