Hüyüklerin maden eylemi: Şirket yetkilileri ÇED toplantısına gelmedi
Hatay’ın Arsuz ilçesi Hüyük mahallesinde bugün yapılması planlanan ÇED toplantısına şirket yetkilileri katılmadı. Toplantının olmadığına dair tutanak tutuldu.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Arsuz'un Hüyük mahallesinde krom madeni projesi için bugün 4’üncü defa yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı (ÇED), şirket yetkililerinin gelmemesi üzerine gerçekleştirilemedi. Krommer Madencilik tarafından 5 bin kişinin yaşadığı, limon ve zeytin bahçelerinin olduğu Hüyük mahallesinde 2 yıldır bölge halkı istememesine rağmen ÇED toplantısı yapılmak isteniyor.
İKİ GÜN ÜST ÜSTE ÇED TOPLANTISI
Dün toplantı için köye gelen şirket yetkilileri, Hüyüklülerin tepkisi üzerine ‘toplantı yapılamamıştır’ tutanağı tutarak, köyden ayrıldı. Aynı şirket bugün de bir ÇED toplantısı yapmak istedi.
Bu nedenle sabah saatlerinde Hüyük mahallesinde toplanan yurttaşlara, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, CHP Hatay Milletvekili San Şahin, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.
ŞİRKET TOPLANTIYA KATILMADI
Bugün 12’00’da yapılmak istenen ÇED toplantınsa şirket yetkilileri gelmedi. Madeni protesto için toplanan mahalle sakinleri ise saat 14.00’a kadar şirket yetkililerinin gelmesini bekledi. Yetkililer gelmeyince Arsuz Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Hüyük Muhtarlığı’na teslim edilmek üzere milletvekilleri ile STK temsilcileri tarafından imzalanmış bir tutanak hazırlandı.
'İZİN ALSALAR DA KARŞI ÇIKACAĞIZ'
Köylüler, zeytin ve narenciye bahçelerine zarar verecek maden projesinin tamamen iptalini istiyor. Hüyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkan Hakan Dural, içme ve sulama sularının, narenciye bahçelerinin yok olmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Şirket yetkililerine de söyledik, devletten izin alsanız da halk olarak karşı çıkacağız” dedi.
Bölge halkına destek veren Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de, madenin belirli kişilere rant sağlamak amacıyla yapıldığını, bu ranta karşı doğayı koruyacaklarını söyledi.
'HASANKEYF’TEN HÜYÜK’E DİRENİŞ'
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 5 bin insanın hayatını olumsuz yönde etkileyeceği için bu projeye karşı çıktıklarını, maden ocaklarına karşı halkın çok güçlü bir direnişinin söz konusunu olduğunu söyledi. Hasankeyf'te, Kaz Dağları'nda, Hüyük’te ve Türkiye'nin dört bir yanında devam eden çevre direnişleri olduğunu vurgulayan Hatimoğulları “Arsuz'tan Kaz Dağları direnişçilerine, Arsuz'tan direnen kadınlara buradan selam olsun” diye konuştu.