Hüyüklüler: Sesimize ses katın, ÇED toplantısını yaptırmayalım

Hatay’ın Arsuz ilçesinde iki defa halkın tepkisiyle ertelenen krom madeni ÇED toplantısı üçüncü defa yapılmak isteniyor. Höyük halkı toplantının iptalini istiyor.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi’nde köy, mahalle, su kaynakları, ormanların bulunduğu alana yapılmak istenen krom madeni için 12 Ocak’ta çevresel etki değerlendirme toplantısı yapılacak. Geçtiğimiz yıl iki defa yapılmak istenen ÇED toplantısı bölge halkının tepkisi üzerine ‘bilgilendirme yapılamamıştır’ denilerek ertelendi. Hüyüklüler, üçüncü defa ÇED toplantısı yapılacak olmasına tepkili.
Hüyük Kültür, Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği’nden Hakan Dural, bölgenin en güzel mahallelerinden, doğal su kaynakları, ormanları, narenciye bahçeleriyle yeşilin her tonunu barındıran Höyük Mahallesi’nde, krom madeni çalışmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

'BÖLGE HALKI YOK SAYILIYOR'

İki defa yapılmak istenen toplantının halkın net tavrına rağmen üçüncü defa yapılmak istenmesini bu bölgenin halkını yok sayma anlamına geldiğini belirten Dural, “İki defa toplantı yapmak istediler biz burada maden istemiyoruz. Suyumuz, havamız, narenciye bahçelerimiz yok olacak müsaademiz yok dememize rağmen aradan biraz zaman geçince üçüncü toplantı yapıyorlar. Suyun dibi. Şirket buraya yapmakta ısrarlı, devletin izin vermemesi lazım. Yapılmak istenen iki toplantıda da gösteri yasağı geldi, jandarma tüm yolları tuttu. Biz şiddete karşıyız, jandarma ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz” diye konuştu.

'BİZİM MADENDE ÇALIŞMAYA İHTİYACIMIZ YOK'

Bölgede aynı zamanda yaban hayatı koruma sahası olduğunu, Hüyük halkının madene karşı olmadığını, bölgede krom madeni çıkarılacak başka alanlar olmasına rağmen ısrarla 10 köyün olduğu alana yapılmak istenmesine tepki gösterdiklerinin altını çizen Hakan Dural, şöyle konuştu: "Bölgeye yakın köylerden Avcılar Köyü’nde de dere var. Burada da farklı bir şirket maden yapmak istiyor. ÇED süreci başladı. Muhtarın dahi haberi yok. Bu bölge komple maden alanı olacak. ‘Hepiniz madende çalışacaksınız, işiniz olacak’ diyorlar. Bizim bahçemiz, evimiz var madende çalışmaya ihtiyacımız yok. Hatay’daki yaşam hakkı, doğa savunucularına çağrı yapıyoruz. 12’sinde yapılacak toplantıda yanımızda olun demiyoruz, şimdiden herkes sesini yükseltsin 12 Ocak’ta toplantı girişimi dahi olmasın."

KONU MECLİS’E TAŞINDI

HDP Adana Milletvekili, Hataylı Tülay Hatimoğulları Oruç, Hüyük’teki maden projesi sürecinin yargıda devam etmekte olduğunu kaydederek, yargı kararının sonuçlanmadan böyle bir girişime neden karşı çıkılmadığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Oruç önergede şu sorulara da cevap verilmesini istedi:

"Dinamitle patlatmanın yapılacağı bir projenin, turistik potansiyele sahip ve yerleşim alanlarına yakın bir yerde planlanması doğru mudur? , krom maden ocaklarının yol açacağı tüm zararlar ele alındığında, nasıl bir kamu yararı elde edilmek istenmektedir? Projeye karşı üç ayrı dava açıldığı ve mahkeme kararının köylüler lehinde olduğu ve şirketin mahkeme kararına itiraz ettiği iddiası doğru mudur?"